چکیده:
مقدمه: استرس، حالات هیجانی منفی، بینظمی هیجانی، ضعف حرمت خود و احساس تنهایی و انزوا از عواملی است که بهعنوان راهاندازهای رفتارهای خوردن آشفته شناسایی شدهاند.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی و حرمت خود با خوردن آشفته به واسطه ناگویی خلقی بود.
روش: پژوهش حاضر همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری مراجعهکنندگان به کلینیک درمان چاقی باراکا در شهر تهران در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بودند که از بین آنها ۳۰۳ نفر که دارای شاخص توده بدنی بالای ۳۰ بودند با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (۱۹۸۳)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (۱۹۸۸)، مقیاس حرمت خود روزنبرگ (۱۹۶۵)، مقیاس ناگویی خلقی بگبی و همکاران (۱۹۹۴) و پرسشنامه رفتارهای خوردن وان اشتراین و همکاران (۱۹۸۶) گردآوری شد. جهت تحلیل دادهها از روش معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: نتایج معادلات ساختاری نشان داد اثرات مستقیم استرس ادراک شده (۰/۲۲=β و ۰/۰۱>p)، حمایت اجتماعی (۰/۲۵-=β و ۰/۰۱>p) و حرمت خود (۰/۲۱-=β و ۰/۰۱>p) بر خوردن آشفته معنادار بود. همچنین اثرات غیر مستقیم استرس ادراک شده (۰/۰۱>p و ۷/۶۹=Z)، حمایت اجتماعی (۰/۰۱>p و ۶/۱۳-=Z) و حرمت خود (۰/۰۱>p و ۶/۴۶-=Z) از طریق ناگویی خلقی بر خوردن آشفته معنادار بود.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که عواملی همچون میزان استرس، داشتن حمایت اجتماعی و حرمت خود و شناسایی و بیان احساسات میتواند بر رفتارهای خوردن آشفته تأثیرگذار باشد؛ بنابراین، میتوان انتظار داشت با کاهش استرس و ناگویی خلقی و بهبود حمایت اجتماعی و حرمت خود رفتارهای خوردن آشفته در افراد چاق کاهش یابند.
Introduction: Stress, negative emotional states, emotional disorders, low self-esteem, and feelings of loneliness and isolation are among contributing factors, which can trigger disordered eating behaviors.
Aim: The present study aimed to investigate the association of perceived stress, social support, and self-esteem with disordered eating due to alexithymia.
Method: In this correlational study with structural equation modeling, the statistical population consisted of individuals, who were referred to Baraka Obesity Treatment Clinic in Tehran, Iran, during 2021-2022. A total of 303 people with a body mass index above 30 kg/m2 were selected using the convenience sampling method. Data were collected using the Perceived Stress Questionnaire by Cohen et al. (1983), Perceived Social Support Scale by Zimmet et al. (1988), Rosenberg's Self-Esteem Scale (1965), Alexithymia Scale by Bagby et al. (1994), and Eating Behavior Questionnaire by Van Stein and colleagues (1986). The structural equation modeling method was used to analyze the data.
Results: The results of the structural equation modeling indicated the significant direct effects of perceived stress (β=0.22, P
Conclusion: The results of the present study showed that factors, such as the level of stress, social support, self-esteem, and identifying and expressing one’s emotions, can affect disordered eating behaviors. Therefore, by reducing stress and alexithymia and improving social support and self-esteem, disordered eating behaviors are speculated to decrease in obese people.