چکیده:
هدف تحقیق:مطالعات قبلی کاهش سوخت چربی بعد از مصرف کربوهیدرات را به دلیل افزایش انسولین بعد از مصرف غذا و ورزش گزارش کردهاند.با وجود این حقیقت که افزایش چربی بدن در افراد پیر ممکن است به دلیل کاهش جابجایی و سوخت چربی باشد، بیشتر مطالعات بر روی مردان جوان متمرکز شده است.تحقیق حاضر جهت بررسی تاثیر مصرف چهار نوع غذای متفاوت قبل از ورزش، بر سوختوساز کربوهیدرات و چربی طی ورزش در مردان مسن طراحی شده است.روش تحقیق:هشت مرد سالم(میانگین سن 2/5-+3/63 سال)در این تحقیق شرکت کردند.شرکتکنندگان در چهار جلسه مجزا به فاصله یک هفته به آزمایشگاه فیزیولوژی مراجعه کردند.آنها هر جلسه 30 دقیقه ورزش بر روی دوچرخه با 60 درصد حداکثر اکسیژن( max 2 VO )بعد از خوردن غذای عادی،کربوهیدرات بالا با شاخص قندی زیاد،کربوهیدرات بالا با شاخص قندی پائین،و پرچرب اجرا کردند.فاکتورهای تنفسی در طی ورزش اندازهگیری شدند و سه نمونه خونی قبل از مصرف غذا،قبل از ورزش،و بعد از ورزش گرفته شد و برای اندازهگیری فاکتورهای متابولیکی و هورمونها،آنالیز شدند.اکسیداسیون چربی و کربوهیدراتها با استفاده از گازهای تنفسی 2 Co و 2 O توسط فرمول فراین و همکاران(1983)محاسبه گردید.نتایج:آنالیز آماری دادهها نشان داد که مصرف چهار نوع غذای متفاوت قبل از ورزش تاثیر معنی داری بر سوخت چربی نداشتند با این وجود،سوخت چربی در طی ورزش بعد از غذای بر چرب بیشتر از سه غذای دیگر بود(005< P ).
همچنین سوخت کربوهیدرات بعد از چهار نوع غذای مختلف در طی ورزش افزایش معنیداری نداشت.اسید چرب آزاد اشباع نشده (NEFA) در طی ورزش بعد از مصرف غذای پرچرب افزایش و بعد از مصرف غذاهای با کربوهیدرات بالا با شاخص قندی زیاد و کم کاهش پیدا کرد.در طی ورزش و بعد از غذای پرچرب NEFA افزایش و غلظت گلوکز کاهش معنیداری پیدا کرد.مصرف چهار نوع غذای متفاوت تاثیر معنیداری بر پاسخ هورمونهای رشد،کورتیزول و اینترلوکین-6(6- IL )به ورزش نداشتند(005< P ).
بحث و نتیجهگیری:اگرچه تحقیقات قبلی بر روی جوانان نشان دادهاند که سوخت چربی در طی ورزش بعد از غذای پرچرب و پرکربوهیدرات با شاخص قندی پائین افزایش و بعد از غذای پرکربوهیدرات با شاخص قندی بالا کاهش یافته است اما در تحقیق حاضر در مردان مسن علیرغم تغییرات متابولیکی در طی ورزش پس از مصرف چهار نوع غذای متفاوت،متابولیسم چربی و کربوهیدرات تغییر معنیداری نداشتند.
خلاصه ماشینی:
"تاثیر چهار نوع رژیم غذایی متفاوت بر متابولیسم کربوهیدرات و چربی طی ورزش در مردان مسن مینو باسامی2،1،دامینک دوران2،دان مک لارن2 1پژوهشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری 2انستیتو تحقیقاتی علوم ورزشی،دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی،دانشگاه لیورپول جان مورس،انگلیسچکیده هدف تحقیق:مطالعات قبلی کاهش سوخت چربی بعد از مصرف کربوهیدرات را به دلیل افزایش انسولین بعد از مصرف غذا و ورزش گزارش کردهاند.
بحث و نتیجهگیری:اگرچه تحقیقات قبلی بر روی جوانان نشان دادهاند که سوخت چربی در طی ورزش بعد از غذای پرچرب و پرکربوهیدرات با شاخص قندی پائین افزایش و بعد از غذای پرکربوهیدرات با شاخص قندی بالا کاهش یافته است اما در تحقیق حاضر در مردان مسن علیرغم تغییرات متابولیکی در طی ورزش پس از مصرف چهار نوع غذای متفاوت،متابولیسم چربی و کربوهیدرات تغییر معنیداری نداشتند.
ویو1و همکارانش(2003)دریافتند که مقدار محاسبه شده سوخت چربی به طور معنیداری در طی ورزشی که 3 ساعت بعد از مصرف کربوهیدرات با شاخص قندی پایین شروع شده در مقایسه با شاخص قندی بالا افزایش بیشتری پیدا کرد.
هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر چهار نوع غذای معمولی،پرچرب،پرکربوهیدرات با شاخص قندی بالا،پرکربوهیدرات با شاخص قندی پایین بر روی اکسیداسیون چربی و کربوهیدرات در طی 30 دقیقه ورزش دوچرخهسواری با شدت max 2 VO 60%در افراد مسن(70-60 سال)بود.
یک توضیح که برای این اختلاف ممکن است تخریب تحریک انسولین برای جذب گلوکز که مرتبط با جلوگیری از فعالیت آنزیمهای درگیری در انتقال گلوکز مانند 3 PI -کیناز و پایرووات دی هیدروژناز از مسن باشد(20)،و نتایج نشان دادند که غذاهایی با شاخص قندی بالای در مقایسه با شاخص قندی پایین منجر به افزایش بیشتر گلوکز خون و انسولین بعد از مصرف غذا شدهاند(7،25)."