چکیده:
برای از بین بردن آن چارهای اندیشیده شود.در این پژوهش عوامل چندی در ایجاد و افزایش ناکارایی قیمتی موثر دانسته شد که از جمله آنها میتوان از ضعف باغداران در انطباق لازم جهت مقایسه قیمتهای نسبی،پایین بودن قیمت نهادههایی چون کود شیمیایی و نیروی کار،عدم وجود رقابت کامل در بازار عوامل تولیدی از قبیل زمینهای باغی و کود شیمیایی،عدم پذیرش فناوری جدید و استفاده از روشهای کشاورزی سنتی،نام برد. در نهایت نتایج به دست آمده از نمونههای آماری با استفاده از آمار استنباطی به کل جامعه آماری با احتمال 95 درصد تعمیم داده شد.یکی از محصولات مهم کشاورزی ایران سیب درختی است. این محصول کشاورزی به عنوان یکی از اصلیترین منابع صادرات غیر نفتی کشورمان به شمار میآید.کشور ما در تولید این محصول مقام هفتم را در جهان دارا میباشد.ایران از لحاظ صادرات این محصول نیز در سال 1386 مقام دهم را در کل جهان کسب کرده است.عمدهترین گونههای صادراتی سیب درختی ایران دو نوع سیب قرمز و سیب زرد(طلایی)است. استان آذربایجان غربی به ویژه منطقه ارومیه با 27 درصد تولید سیب ایران مقام نخست را در بین استانهای کشور در بیست 2Lسال گذشته به خود اختصاص داده است.د راین منطقه هر دو نوع سیب درختی تولید میشود،به علت وجود بیشترین فراوانی تولید سیب درختی در این استان،مطالعه کارایی سیب درختی ایران در این منطقه انجام میشود. در حوزه علوم اقتصادی کارایی تخصیصی به معنی ترکیبی از عوامل تولیدی است که حد اقل هزینه را برای بنگاه اقتصادی داشته باشد.این مطالعه مبتنی بر یک تحقیق میدانی با استفاده از دادههای مقطعی سال 1386 است.در این مطالعه نشان داده میشود که کارایی تخصیصی گونه(واریته)قرمز سیب درختی 41 درصد و کارایی گونه زرد(طلایی)در حدود 39 درصد است. نتایج مطالعات نشان داد که تفاوت معنی داری در کارایی تخصیصی دو نوع سیب درختی وجود ندارد،بلکه هر دو نوع سیب درختی دارای درجه ناکارایی بالایی میباشند که بایستی
خلاصه ماشینی:
"(به تصویر صفحه مراجعه شود) شکل 2-اندازهگیری کارائی به روش جودری Jodri(1986) اگر x مقدار بهینه مصرف نهاده برای تولید y بوده باشد، یعنی هرگاه با استفاده از حد اقلسازی هزینههای تولیدی با توجه به قید تولید (y) ،از این مقیدسازی مقدار x بهینه را به دست آورده باشیم، y1 مقدار تولید در حالت تخصیص بهینه عوامل تولید را نشان خواهد داد.
6. مدل تجربی پژوهش حال با توجه به چارچوب نظری مدل کوپ و با داشتن دادههای موردنیاز،برای رسیدن به مقادیر کارایی قیمتی (تخصیصی)چنین عمل میکنیم: (به تصویر صفحه مراجعه شود)(تابع هزینه) (به تصویر صفحه مراجعه شود)(قید تولید مرزی) (به تصویر صفحه مراجعه شود) اکنون با تشکیل معادله لاگرانژ برای مساله بالا و برقرار نمودن شرایط لازم و جایگزینی متوالی مقادیر عوامل تولید در نقطه بهینه تولید روابط زیر را خواهیم داشت.
با حل معادلات لاگرانژ و نیز محاسبه مقادیر کارا و بهینه برای نهادهها و محاسبه میزان PEg (کارایی قیمتی)،نتایج زیر حاصل شد: جدول 3-کارتایی قیمتی باغداران واریته زرد (به تصویر صفحه مراجعه شود) برای ساختن فاصله اطمینان میانگین کارایی قیمتی جامعه باغداران میتوانیم از توزیع z استفاده کنیم:(قضیه حد مرکزی) (به تصویر صفحه مراجعه شود) همان طور که در جدول(3)ملاحظه میکنیم،وضعیت کارائی قیمتی برای سیب زرد نیز تقریبا همانند سیب قرمز است،میانگین کارایی قیمتی برای سیب زرد در حدود 39 درصد است و این میزان کارایی برای گونه قرمز در حدود 41 درصد است،تفاوت 2 درصد در میانگین کاراییهای قیمتی برای هر دو نوع سیب به نظر چندان معنیدار نیست،به عبارت دیگر اختلاف چندان معنی داری(2 درصد)بین این دو میانگین وجود ندارد."