چکیده:
جمعآوری،طبقهبندی صحیح و منطقی و نیز گزارشدهی منظم اطلاعات مالی در هر واحد تولیدی مستلزم داشتن نظام اطلاعاتی حسابداری بهای تمامشدهء مناسب و مدون است،تا مدیران واحدهای تولیدی با اتکا به این گزارشات،بتوانند تصمیمات لازم جهت برنامهریزی،کنترل تولید و کاهش هزینههای را اتخاذ نمایند.با توجه به اینکه نقش محصولات خشکباری که یکی از عناصر عمده در توسعهء صادرات غیر نفتی است بر کسی پوشیده نیست و در برنامههای پنج سالهء سوم و چهارم نیز جایگاه ویژهای دارد، هدف از تهیهء این مجموعه بررسی نظامهای حسابداری بهای تمامشدهء محصول در واحدهای تولید و بستهبندی خشکبار صادراتی(کشمش آفتابی،سبزهء تیزابی و انگوری)و نیز مشکلات موجود در نظام مزبور و نهایتا ارائهء پیشنهادهای لازم است.با توجه به اطلاعات موجود و بررسیهای انجامشده، واحدهای تولیدکنندهء محصولات خشکباری مستقر در استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی فاقد نظام تعیین بهای تمامشده جهت محصولات تولیدی خود میباشند.از اینرو فرضیهء اساسی تحقیق به شرح زیر بیان میگردد:واحدهای تولید و بستهبندی خشکبار صادراتی(کشمش آفتابی، سبزهء تیزابی و انگوری)فاقد نظام حسابداری مناسب جهت محاسبهء بهای تمامشدهء محصول میباشند.با توجه به نوع و روش تحقیق(عملی و میدانی)،شرکت نگینتاک(سهامی خاص)واقع در جادهء مراغه-بناب،واحد نمونهء انتخاب شد.از اینرو نیازی به تحقیق از یک جامعهء آماری و نمونهگیری آماری احساس نشده است.اطلاعات مورد نیاز عمدتا از طریق مصاحبه و گفتگو با مسئولان واحدها، مشاهده و بازدید عینی واحدهای موضوع تحقیق،مطالعهء کتب،سوابق و نشریات مرتبط،جمعآوری شده است.برای آزمون فرضیهها از روش آزمون دلفی استفاده شده است که برای این منظور ابتدا نظامهای حسابداری موجود در واحدهای تولیدکنندهء محصولات خشکباری مستقر در قلمرو تحقیق،مطالعه و بررسی شدند و نارساییها و نقاط ضعف آنها مشخص شد و سپس با توجه به منابع در دسترس و اصول و مبانی متداول حسابداری،نظام مناسب پیشنهاد گردید و همراه با فرضیات فرعی در معرض قضاوت متخصصان امر قرار گرفت.سیستم پیشنهادی به صورت مرحلهای و سفارش کار(توأم)میباشد که ابتدا مراحل و چگونگی انجام فعالیتها تشریح شد و پس از آن دربارهء انواع هزینههای ممکن در هر مرحله و مرکز هزینه بحث شد.همچنین به مواردی که بیان آنها از لحاظ کنترل و محاسبهء بهای تمام شده ضررت داشت اشاره گردید.
خلاصه ماشینی:
"هدف از تهیهء این مجموعه بررسی نظامهای حسابداری بهای تمامشدهء محصول در واحدهای تولید و
تحقیق به شرح زیر بیان میگردد:واحدهای تولید و بستهبندی خشکبار صادراتی(کشمش آفتابی،
سبزهء تیزابی و انگوری)فاقد نظام حسابداری مناسب جهت محاسبهء بهای تمامشدهء محصول
نظام حسابداری مناسب جهت محاسبهء بهای تمامشدهء محصول در واحدهای تولید و
در مورد نظام حسابداری بهای تمام شده برای واحدهای تولیدی،اعم از صنعتی و
در این تحقیق نحوهء محاسبهء بهای تمامشدهء محصول در واحدهای تولید و بستهبندی
عمل تولید محصولات فوق استفاده شود7،از اینرو این پژوهش در مورد واحدهای
استفاده از نظر کارشناسان خبره در زمینهء موضوع تحقیق،راهحلهای کلی جهت بهبود نظام ارائه شده است.
حسابداری رایج در واحدهای بازرگانی است و از نظام ثبت ادواری استفاده میشود.
پس از انجام پژوهش دربارهء نظام حسابداری بهای تمامشدهء محصولات خشکباری (کشمش آفتابی،سبزهء تیزابی و انگوری)در شرکت نگینتاک و مشخص شدن یافتههای
1-در این صنعت مدیران با اهمیت استقرار نظام مناسب بهای تمامشده آشنایی ندارند.
بهای تمامشدهء محصول در واحدهای تولید و بستهبندی خشکبار صادراتی(کشمش
که سؤالات و نتایج حاصله به این شرح است: *آیا تغییر نظام ثبت موجودی کالا از ادواری به دائمی پیشنهاد مناسبی است؟
لازم است که برای تعیین میزان مواد مصرفی و نیز کنترل کیفی محصولات تولیدی با
برای ایجاد نظام اطلاعرسانی دقیق و منسجم و برقراری ارتباط فیمابین قسمتهای تولیدی،مالی و بهای تمامشده،لازم است که فرمهای مورد نیاز از قبیل گزارشهای
انگوری)فاقد نظام حسابداری مناسب جهت محاسبهء بهای تمامشدهء محصول میباشند.
سبزهء تیزابی و انگوری)فاقد نظام حسابداری مناسب جهت محاسبهء بهای تمامشدهء"