چکیده:
تأثیر مصرف ترکیبی از دکستروز(57 درصد)و فروکنوز(52 درصد)و کربوهیدرات(5 درصد)در مقابل پلاسیبو بر عملکرد استقامتی ورزشکاران طی یک ساعت رکاب زدن روی دوچرخهء کارسنج(با شدت حدود 57 درصد VO 2 max و تعداد تکرار 55 تا 06 دور در دقیقه)بررسی شد.63 ورزشکار به طور تصادفی به سه گروه کربوهیدرات(51 نفر)،دارونما(11 نفر)و کنترل (01 نفر)تقسیم شدند. به آزمودنیها 03 دقیقه قبل از فعالیت و هر 51 دقیقه در حین فعالیت و بعد از پایان آن،نوشیدنی محتوی کربوهیدرات یا دارونما داده شد.از آنها برای بررسی تغییرات گلوکز سرم بلافاصله قبل از رکاب زدن و 51 تا 02 دقیقه بعد از آن نمونهء خون گرفته شد.نتایج حاصله نشان دهندهء افزایش معنیداری در میزان کالری مصرفی(0/900؟؟؟ P )،مسافت طی شده(81%؟؟؟ P )و تعداد دورهای زده شده(13%؟؟؟ P )در گروه کربوهیدرات در مقایسه با گروه دارونما و کنترل بود. الگوی تغییرات در مورد گلوکز پلاسما در بین سه گروه تفاوتی نداشت (0/192؟؟؟ P )،نتیجه اینکه مصرف کربوهیدرات منتخب قبل و در طی فعالیت استقامتی میتواند سبب بهبود عملکرد شود.بدیهی است بررسی اثرات مصرف کربوهیدرات بر سایر جنبههای فعالیتهای استقامتی تحقیقات بیشتری را در این زمینه میطلبد.
خلاصه ماشینی:
"الگوی تغییرات در مورد گلوکز پلاسما در بین سه گروه تفاوتی نداشت (0/192؟؟؟ P )،نتیجه اینکه مصرف کربوهیدرات منتخب قبل و در طی فعالیت استقامتی میتواند سبب بهبود عملکرد شود.
با این حال مکانیزمهای مؤثر در اثرهای نیرو افزانی1مصرف کربوهیدرات در طی فعالیتهای بدنی کمتر آشکار است،ولی ذکر شده است که مصرف کربوهیدرات از طریق حفظ سطح گلوکز خون و پیشگیری از مصرف ذخایر گلیکوژن کبدی و عضلانی به سبب اکسیداسیون کربوهیدرات مصرفی سبب بهبود عملکرد میشود(41).
) به ناچار برای حفظ شدت فعالیت در حد تعیین شده،با کار اعمال شده بر چرخ کارسنج در این گروه بیشتر از دو گروه دیگر بود و چون بار کاری بیشتر بوده کالری مصرفی نیز افزایش داشته است.
علت عمدهء این یافته میتواند این باشد که شاید مدت زمان فعالیت آنقدر زیاد نبوده است که به تخلیهء کامل گلیکوژن عضلانی و کبدی و در نتیجه افت گلوکز خون به ویژه در گروه کنترل منجر شود(2)."