خلاصه ماشینی:
"دیگر اینکه به گفتۀ ابن رضوان وقتی فضلایاسکندریه آثار جالینوس را در شانزده مجلد تلخیص کردند،نوشتههای بقراط را همبه همان طرز در چهار مجلد ملخص نمودند،و از دانشجویان انتظار میرفت که پیشاز ابتداء به مطالعۀ این متون پزشکی برخی کتابهای منطق را بخوانند.
69 ابن هبل(متوفی 1213/610)در کتاب المختارات فی الطب خود ویژگیهایجسمانی آرمانی(ایدهآل)یک طبیب را چنین وصف کرده است: و اما آنچه در یک دانشجوی این حرفه مطلوب است،وی میبایست ظاهر و اندام جذابی داشتهبتسد.
75 یکی از نویسندگانی که تصنیفش در این موضوع مطابقتی نزدیک با اینکتاب جالینوس داشت محمد بن زکریای رازی است،که در محنة الطبیب و تعییهنهبرخوردی اصولی با مسئله امتحان پزشکان کرده است:دانشجو را میبایست هم(73).
سؤالهای راجع به نظریۀ(تئوری)پزشکی شامل اینها بود:«چرا اشک شور،چرک درون گوش تلخ،آب بینی ترش و آب دهان شیرین است با اینکه همۀ آنها ازمغز سر نشأت میکنند؟»،«چرا وقتی که برخی از مردم میبینند که چیزی له یا شکستهیا بریده میشود،دندان قروچه و دهن خود را کج و کوله میکنند؟»و«چرا ذکرنمیتواند بدون تحریک جنسی به ارادۀ خود بجنبد؟»و اما نمونههائی از سؤالاتعملی:«فرق میان نشانههای ذات الجنب و آماس کبد چیست؟»،«چه فرقی است میانورم کبد و ورم روده؟»و«فرق میان نشانههای قولنج،سنگ کلیه و سنگ کیسۀصفرا چیست؟»رویهمرفته،صاعد در باب سؤالهای غیر منصفانه با محمد بن زکریارازی موافق بوده میگفت: سؤالهائی هست که یک پزشک باید بتواند فورا یا پس از لحظهای تأمل به آنها پاسخ گوید،وتأمل در جواب ابدا مایۀ شرمندگی نیست.
85شاید محتسب امتحانات عمومی پزشکی راهم بعمل میاورده است،بویژه اینکه لازم نبود که وی متخصص در این رشته باشد:کتاب سلمی درست برای چنین اشخاص ناواردی تألیف شده است."
کلید واژه های ماشینی:
پزشکی
،
طب
،
بیمارستان
،
دانشجویان
،
بیمار
،
اسلام
،
آموزش پزشکی
،
امتحان
،
کتاب
،
جالینوس