چکیده:
با ورود فناوری اطلاعات 5 و ارتباطات 6 به کتابخانهها در دهههای اخیر،
کتابخانههای سراسر دنیا دستخوش تحول شدند و به تدریج کتابخانههای خودکار،
الکترونیکی، دیجیتالی و مجازی ظهور کردند.اما فاصله این تغییرات آنقدر کم بود که
باعث شد به این اصطلاحات به مفهوم دقیق کلمه پرداخته نشود به طوری که در بسیاری از
متون، منابع و مقالات در یک معنا و یا در معنایی مشابه کار رفتهاند و فاقد تعاریف
واحد، پالایش یافته و متمایز شدهاند.در این مقاله سعی بر آن است که این مفاهیم
کاملا باز شود و اشتراکات و افتراقات آنها با تأکید بر کتابخانه مجازی مشخص گردد.
خلاصه ماشینی:
"به همین لحاظ بیشتر کتابخانهها تمایل دارند مجموعه آنها دو سویه باشد یعنی در یک زمان هم منابع چاپی و فیزیکی را داشته باشند و هم منابع مجازی را، بنابراین کاربران میتوانند به هر دو شیوه از خدمات کتابخانه بهرهمند شوند.
کتابخانه مجایز و کتابخانه دیجیتالیسادهترین تعریفی که از کتابخانه دیجیتالی شده عبارت است از:کتابخانهای مشابه کتابخانههای حاوی مجموعه چاپی و نوشتاری، با این تفاوت که منابع آن به صورت رقومی(دیجیتالی)و برای دستیابی در محیط شبکهای ذخیره میشود تا کاربران بتوانند از راه دور نیز آنها را بازیابی کنند(4:8).
این بدان معناست که کتابخانههای دیجیتالی نیز مانند کتابخانههای سنتی دارای ساختمان و تجهیزات، کتابدار در نقش واسط(البته به صورت ضعیف)، منابع فیزیکی و مجموعه خاص است و تنها تفاوت آن با کتابخانههای سنتی در نوع مواد(دیجیتالی بودن آن)و در نتیجه قابلیت استفاده از آن در شبکه، و بدین ترتیب امکان دسترسی از راه دور به این منابع است.
noshtimSmiehneppO گردآوری شده، و از یک محل خاص ارائه خدمات میشود(برای راحتی درک این موضوع میتوانید یک کتابخانه سنتی را در نظر بگیرند که به جای قفسههایی از کتاب، دارای قفسههایی از منابع دیجیتالیست که در یک مکان خاص گردآوری شده و میتواند در شبکهها قرار گرفته و از راه دور نیز بازیابی شود.
در این کتابخانهها ارائه خدمات هم به صورت سنتی و خودکار(حضور فیزیکی کاربر در محل کتابخانه)است و هم به صورت شبکهای و دیجیتالی، منتها استفاده از ارتباطات شبکهای و دیجیتالی در آن نوپاست و معمولا بازیابی اطلاعات در آن از طریق شبکه محلی انجام میشود(6:16)."
کلیدواژه ها:
کتابخانه دیجیتالی
،
کتابخانه مجازی
،
کتابخانه الکترونیکی
،
کتابخانه خودکار
،
کتابخانه سنتی
کلید واژه های ماشینی:
کتابخانه
،
اطلاعات
،
کتابخانه الکترونیکی
،
دیجیتالی
،
کتابخانههای دیجیتالی
،
ارتباطات
،
کتابخانه مجازی
،
کتابخانههای الکترونیکی و دیجیتالی
،
کتابخانههای خودکار
،
فناوری اطلاعات و ارتباطات