چکیده:
ایران به لحاظ تولید گوشت مرغ در سال 2002 در رتبه سیزدمهم بوده است.صنعت
مرغداری در ایران بنا به گفته بسیاری از مسئولان، بیشترین حجم سرمایهگذاری را پس
از صنعت نفت به خود اختصاص داده است، بااینحال این صنعت هنوز نتوانسته جایی درخور
در اقتصاد کشور داشته باشد.عرضه فرآوردهها با بها و کیفیت مناسب در بازار رقابتی،
یکی از برجستهترین اصول اقتصاد در جهان امروز است.شناخت بازارهای جهانی، میزان
تقاضا و شناخت موقعیت و توان بالقوه کشور درمیان دیگر تولیدکنندگان میتواند نقش
مهمی در زمینه تولید گوشت مرغ داشته باشد. در این نوشتار، ضمن بررسی صنعت مرغداری
در جهان، جایگاه ایران درمیان دیگر کشورهای تولیدکننده مورد توجه قرار گرفته و
همراه با ارزیابی سیاستهای اجرا شده در بخش کشاورزی، موانع موجود در راه توسعه آن
بهگونه فشرده بررسی خواهد شد.
خلاصه ماشینی:
"[3] تجارت جهانی گوشت مرغ آمارهای ارائه شده از سوی فائو در جدول شماره 4 نشان میدهد که میانگین سالانه واردات گوشت از سوی کشورهای واردکننده در دهه گذشته 8 درصد افزایش یافته است: برپایه دادههای جدول 4، کل واردات گوشت مرغ در جهان در سال 2000 نزدیک به 751 هزار تن بوده است.
هرچند سرمایهگذاری در صنعت مرغداری پس از صنعت نفت در مقام دوم قرار دارد ولی هنوز این صنعت نتوانسته است جای واقعی خود را در اقتصاد ایران بیابد[10]برای اثبات این گفته، دادههای مندرج در جدول شماره 7 که میانگین رشد را در زمینههای تولید، ارزش صادرات و واردات و بیلان آن را از 1961 تا 2000 در دورههای پنج ساله نشان میدهد، مورد توجه قرار میدهیم: برپایه دادههای جدول 7، در سراسر این دوران میانگین ارزش واردات بیش از میانگین ارزش صادرات بوده است.
گرچه چنین مینماید که از 1985 بدینسو ارزش واردات مرغ به سبب گسترش بخش مرغداری کاهش یافته، ولی ارزبری صنعت به علت وابستگی بالا (نزدیک به 90 درصد به نهادهای وارداتی)کاهش چندانی (به تصویر صفحه مراجعه شود) *آمارها مربوط به سال 1375 است.
در آن دوران به علت مشکلات اقتصاد، محدودیتها، کمبودهای ارزی، مسایل مربوط به جنگ و بیتوجهی دستگاههای اجرایی به این بخش سبب شد که بر سرهم مرغداریها دچار فرسودگی و عقبافتادگی علمی، فنی و تکنیکی شوند، بهگونهای که امروز در ایران ابزارها، امکانات، تجهیزات و حتی روشهایی به کار گرفته میشود که مدتهاست کارایی خود را از دست داده و غیر اقتصادی شده است."