چکیده:
همگام با تغییرات بنیانی در بازرگانی ملی و رشد پایدار تولید محصولات کشاورزی که با تمایل به توسعه صادرات غیرنفتی شکوفا شده لازم است که پدیده ذخیره سازی و انبارداری محصولات زراعی به عنوان یک ابزار اقتصادی مهم، جایگاه خود را در زنجیره گسترش در خدمات بازرگانی خارجی و توسعه صادرات غیرنفتی باز یابد.
ذخیره سازی، فعالیتی است که با ایجاد سود زمانی مفید و پیوند دادن فواصل میان تولید و صادرات، ارزش افزوده جدیدی را برای کالاها پدید می آورد و با ایجاد انتظارات پایدار و کنترل عرضه و تقاضا در بازارهای خارجی، ریسک فعالیتهای صادراتی را به حداقل میرساند و توسعه بازار با ثبات در قیمت و درآمدهای صادراتی را ممکن میسازد. از این رو، ذخیره سازی از جمله پایه های اصلی تجارت به شمار میرود و بدون تجهیزات ذخیره سازی به ویژه در شرایطی که سایر خدمات مترتب بر آن مانند تسهیلات حمل و نقل محدود باشد، توسعه صادرات اگر غیرممکن باشد، حداقل مشکل آفرین است و در بلندمدت، موجبات از دست دادن بازارهای صادراتی را فراهم می آورد.
درکشور ما، به رغم سوابق دیرینه ذخیره سازی سنتی و کوشش پی گیر سازمانهای مسئول و ناظر بر توسعه اینگونه تأسیسات، متاسفانه هنوز آهنگ این فعالیتها متناسب با نیازهای واقعی کشور نیست.
مقاله حاضر سعی دارد ضمن آزمون ضرایب همبستگی میان ظرفیتهای ذخیره سازی، تولید و صادرات محصولات فاسدپذیر زراعی، ظرفیت مطلوب و ذخیره سازی متناسب با امکانات تولید و صادرات این محصولات و مکان یابی آنها را با استفاده از روش های کمی برآورد نماید.
خلاصه ماشینی:
"17 به رغم همه این مسایل،مقایسه وضعیت تولید،ذخیره انبار محصولات فسادپذیر کشاورزی و ساخت و ساز سردخانههای کشور نشان میدهد که تولید محصولات یاد شده طی سالهای اخیر از یک روند صعودی متناسبی برخوردار بوده است و رشد ذخیرهسازی، همچنین افزایش در ذخیره انبار این محصولات که به منزیه تعادل در ذخیره تولید،مصرف و (16).
جمعبندی و ملاحظات نتایج بررسی و یافتههای این پژوهش نشان میدهد که ساختوساز ظرفیتهای ذخیرهسازی و پراکندگی فضا-مکانی آنها در سطح کشور از یک الگوی اتفاقی که با تمایل به استقرار در کانونهای مصرف و بازرگانی داخلی سازمان یافته است و مقاصد حمایت از تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات فسادپذیر در آن نادیده انگاشته شده است.
ا. ا جدول 6-واردات برخی محصولات کشاورزی توسط کشورهای اسلامی از جهانی طی دوره 1998-1994 (به تصویر صفحه مراجعه شود) جدول 7-تولید و تغییر در ذخیره انبار برخی محصولات کشاورزی و نسبت آن طی دوره 1377-1368 (به تصویر صفحه مراجعه شود) ادامه جدول 7 (به تصویر صفحه مراجعه شود) ماخذ:وزارت کشاورزی-سالهای مختلف جدول 8-توزیع فضایی سردخانهها در سال 1377 (به تصویر صفحه مراجعه شود) ادامه جدول 8 (به تصویر صفحه مراجعه شود) ماخذ:مرکز آمار ایران،مشخصات عمومی سردخانههای کشور 1377 پرسشنامههای رسیده از اداره کل بازرگانی هر استان جدول 9-ضریب ظرفیت سردخانههای و صادرات و تولید (به تصویر صفحه مراجعه شود) پسته (PI) ،خرما (D) ،مرکبات (C) ،سیب (A) ،گوجهفرنگی (T) ،سیبزمینی (POT) ،خربزه (M) ،سیروپیاز (O) ،ظرفیت ذخیرهسازی (SO) ،تولید (Y) ،صادرات (X) جدول 10-برآورد استانها به احداث سردخانه(بالای صفر)براساس کمبودها از سال 1380 تا 1385 (به تصویر صفحه مراجعه شود) ادامه جدول 10 (به تصویر صفحه مراجعه شود) جدول 11-ظرفیت سردخانههای بالای صفر در سال 1377 (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:مرکز آمار ایران منابع 1."