خلاصة:
مطالعه ی حاضر، تلاشی برای تخمین تابع تولید برنج پر محصول در استان گیلان می باشـد. بـدین منظـور، اطلاعات مربوط به متغیرهای تولید برنج پر محصول ، مکانیزاسیون ، میزان بذر اصلاح شده ، میزان آبیـاری ، میـزان کود و همچنین میزان سم مصرفی این استان ، طی سال هـای ١٣٧٠تـا ١٣٨٧ جمـع آوری شـده اسـت و پـس از تخمین الگو به روش سری زمانی و از طریق تابع تولید کاب – داگلاس ، طبق هـدف تحقیـق کـه شناسـایی اثـر عواملی چون مکانیزاسیون کشاورزی ، کود، سموم و استفاده از بذرهای اصلاح شـده ، بـر اجـرای انقـلاب سـبز در استان گیلان است ، متغیرهایی که بیشترین اثرگذاری بر تولید و در نهایت عملکرد بـرنج پرمحصـول داشـته انـد، مشخص شده اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تغییر در به کارگیری ماشین آلات و تکنولوژی مـدرن ، بـذر اصلاح شده ، کود، آفت کش ها و سموم ، در اجرای انقلاب سبز در ایران مـوثر اسـت . چـرا کـه همانگونـه کـه در الگوی تخمینی مشخص شده است ، با افزایش یک درصد بذر اصلاح شده تولید برنج پرمحصول ٢.٦٩ % افـزایش می یابد و همچنین با افزایش یک درصدی آبیاری نیز تولید این نوع برنج ٢.٢٩ % افزایش مـی یابـد کـه البتـه در مورد هر دو متغیر ذکر شده ، فرض ثبات سایر شرایط باید در نظر گرفته شود. با افزایش یک درصد نسـبت سـطح مکانیزاسیون به کل سطح زیر کشت در مرحله ی برداشت و با عدم تغییر سایر متغیرها و شرایط ، تولید ایـن نـوع برنج ٣.١١ % کاهش می یابد که این موضوع به دلیل استفاده از ماشین آلات مختص سایر محصولات کشـاورزی مانند گندم در شالیزارهای برنج در مرحله ی برداشت می باشد که باعث کاهش عملکـرد ایـن محصـول گردیـده است . همانطور که از نتایج تحقیق مشخص است ، بیشترین کشش مربوط به متغیر بذر اصـلاح شـده مـی باشـد و بیشترین اثر منفی مربوط به متغیر مکانیزاسیون در مرحله ی برداشت است .
ملخص الجهاز:
بـدین منظـور، اطلاعات مربوط به متغیرهای تولید برنج پر محصول ، مکانیزاسیون ، میزان بذر اصلاح شده ، میزان آبیـاری ، میـزان کود و همچنین میزان سم مصرفی این استان ، طی سال هـای ١٣٧٠تـا ١٣٨٧ جمـع آوری شـده اسـت و پـس از تخمین الگو به روش سری زمانی و از طریق تابع تولید کاب – داگلاس ، طبق هـدف تحقیـق کـه شناسـایی اثـر عواملی چون مکانیزاسیون کشاورزی ، کود، سموم و استفاده از بذرهای اصلاح شـده ، بـر اجـرای انقـلاب سـبز در استان گیلان است ، متغیرهایی که بیشترین اثرگذاری بر تولید و در نهایت عملکرد بـرنج پرمحصـول داشـته انـد، مشخص شده اند.
بنابراین در این تحقیق کارایی فنی کشاورزی در جهت اجرای سیاست های انقلاب سبز، سنجیده خواهد شد که با استفاده از فرمول زیر محاسبه می شود: (٦) مقدار نهاده ی متغیر/ مقدار محصول فیزیکی = کارایی فنی (بخشوده و اکبری ، ١٣٨٢ ) و از آنجا که در بسیاری از کشور ها و همینطور ایران ، زمین یک عامل محدود کننده می باشـد و از آنجـا کـه کشاورزان عمدتا به افزایش تولیدات خود از یک واحد زمین قابل کشت تمایل دارنـد، بهـره وری زمـین ، سـنجش مناسبی برای تعیین سطح تکنیکی کشاورزی است .
١٨- شده است که هر دو ضریب نیز معنا دار هستند امـا بـا توجـه بـه منفی شدن مکانیزاسیون در مرحله برداشت و انجام تحقیقاتی به منظور کشف این مهم ، محققان دریافتنـد کـه در مرحله ی برداشت ، از ماشین آلات مختص گندم و سایر محصولات ، برای محصول برنج نیز استفاده می شود کـه به عنوان مثال می توان از کمباین گندم نام برد که باعث شکسته شدن دانه های برنج و کاهش عملکـرد آن مـی گردد.