Abstract:
با استفاده از یک مدل قطعی برای گلههای گاو بومی مطابق با نظام نرخگذاری شیردر ایران، معادلات ضرایب اقتصادی تولید شیر، درصد چربی، درصد پروتئین، و طول عمر گله در دو گرایش حداکثر سود و حداقل هزینه و در محدودیت کل نهاده و برای شرایط بلندمدت یعنی متغیر بودن تمام هزینهها بر حسب واحد گاو برآورد شدند. بهوسیله روش شبیهسازی دادهها و بر اساس اطلاعات 100 گله گاو بومی در سطح استان گیلان، میزان حساسیت ضرایب اقتصادی صفات نسبت به 20 درصد تغییر(کاهش یا افزایش) قیمت علوفه و کنسانتره، هزینههای غیرغذایی، قیمت شیر، میانگین تولید شیر، درصد چربی و پروتئین، و طول عمر گله بررسی شد. ضرایب اقتصادی تولید شیر، درصد چربی، درصد پروتئین و طول عمر گله در شـرایط مبنا در گرایـش حداکثر سـود و در میانگـین اسـتان بهترتیـب برابر با 895، 27311- ، 13901- و 196/6و در گرایش حداقل هزینه برابر با 1/50-، 3/2، 1/6و 6/9- بود. افزایش 20 درصدی قیمت علوفه بیش از دو برابر افزایش قیمت کنسانتره بر ضرایب درصد چربی و پروتئین در دو گرایش تاثیر داشت. ضریب اقتصادی تولید شیر و سپس طول عمر گله در میان بقیه صفات در دو گرایش از اهمیت بیشتری برخوردار بود. ضریب اقتصادی نسبی طول عمر گله نسبت به تولید شیر در اکثر شهرستانها در دو گرایش مثبت بود و افزایش راندمان اقتصادی نظام تولید در این صفت بیش از صفات دیگر و همجهت با صفت تولید شیر بود. بر اساس نتایج بهدست آمده، نظامهای مورد بررسی از نظر تغذیه و هزینههای آن و میزان تولید شیر و هزینههای آن و همچنین، نحوه فروش شیر تفاوت زیادی داشتند و بدین ترتیب، رفتار ضرایب اقتصادی بهدست آمده در برابر تغییر عوامل تولیدی در شهرستانهای مختلف مشابه نبود؛ در عین حال، برخی از صفات از ثبات بیشتری برخوردار بودند. بنابراین برای هر نظام تولید، باید ضریب اقتصادی خاصی را برآورد کرد.
A deterministic model based on milk price system in Iran is used to estimate economic weights for milk production، fat and protein percentages and herd life for Gilan indigenous cattle. Two approaches have been adopted for this estimation: maximization of profit and minimization of costs in the long run where total input is restricted and all costs are variable for cattle unit. By simulating data collected from a sample of 100 heads of cattle in Gilan province the sensitivity of these coefficients has been examined with respect to a 20 percent change (increase or decrease) in forage and concentrate prices، the cost of non food items، milk price، the average of milk production، fat and protein percentages and herd life span. The estimated economic weights of milk production، fat and protein percentages and herd life are 895، -27311، -13901 and 196.6 respectively on the basis of adopting profit maximization approach. When adopting cost minimization approach the coefficients are -1.05، 3.2، 1.6 and -6.9. A 20 percent increase in the forage price has an impact on fat and protein weights that is more than two times increase in the price of concentrate in both approaches. The ratio of economic weight of herd life to milk production is positive in both approaches and in most counties. This trait can rise the economic performance more than others and it is in the same direction as milk production trait. Results show the systems differ considerably with respect to nutritional status and its associated cost، milk production and its related expenses and type of supply arrangement. Thus the economic weight movements are not similar against the changes in production factors in different counties. In addition some of the traits have more stability than others such that for each production system a specific economic weight should be estimated.
Machine summary:
"جدول ۲‐ ضرایب اقتصادی صفات تولیدی در دو گرایش حداکثر سود و حداقل هزینه در شهرستان های استان گیلان گرایش حداکثر سود گرایش حداقل هزینه تولیدشیر درصدچربی درصدپروتئین طول عمرگله تولیدشیر درصد چربی درصد پروتئین طول عمر گله استان ۲۳۲ ‐۶۲۴۱۷ ‐۳۱۷۶۹ ۴۵۴ ‐۰/۱۱ ۳/۲ ۱/۶ ‐۷ املش ۱۶۳ ‐۱۰۸۶۵۳ ‐۵۵۳۰۲ ۷۲۴ ‐۰/۰۹ ۶ ۳/۱ ‐۱/۴ سیاهکل ۱۲۶ ‐۴۲۶۰۶ ‐۲۱۶۸۶ ۳۵۶ ‐۰/۰۴ ۱/۵ ۰/۷۵ ‐۸/۷ آستانه ۱۸۷ ‐۵۳۵۵۶ ‐۲۷۲۵۹ ۱۵۲۶ ‐۰/۲۲ ۶/۵ ۳/۳ ‐ ۱۴ انزلی ۴۷۸ ‐۵۶۷۱۳ ‐۲۸۸۶۶ ۲۱/۳ ‐۰/۵۳ ۶/۳ ۳/۲ ‐۲/۲۵ فومن ‐ ۲۵۹ ‐۱۰۰۸۶۴ ‐۵۱۳۳۸ ۱۵۳ ۰/۱ ۴ ۲/۱ ‐۰/۹۵ تالش ۲۴۷ ‐۱۲۷۳۵۰ ‐۶۴۸۱۹ ۲۹۵ ‐۰/۰۸ ۴/۲ ۲/۱۵ ‐۱/۸ رضوان شهر ۴۳۸ ‐۴۹۶۳۲ ‐۲۵۲۶۱ ۳۵۸ ‐۰/۲۸ ۳/۲ ۱/۶ ‐ ۵۸ صومعه سرا ‐ ۶۰۷ ‐۱۳۶۰۴۴ ‐۶۹۲۴۴ ۱۶۷۶ ۰/۳۸ ۸/۵ ۴/۳ ‐۴/۸ رودبار ۵۹۲ ‐۶۲۶۸۰ ‐۳۱۹۰۳ ۱۱۶۲ ‐۰/۲ ۲/۳ ۱/۱۷ ‐۱۶/۷ شفت ۳۰۰ ‐۵۵۵۵۱ ‐۲۸۲۷۴ ۹۳۴ ‐۰/۱۶ ۳/۱ ۱/۵ ‐۳۲/۴ ماسال ‐ ۳۳۹ ‐۱۱۷۹۳۶ ‐۶۰۰۲۷ ۳۰۸/۶ ۰/۱۶ ۵/۶ ۲/۹ ‐۹ ضریب اقتصادی تولید شیر در گرایش حداکثر سود در برخی از شهرستان ها مثبت و در برخی دیگر منفی است ، و همین روند در گرایش حداقل هزینه نیز دیده می شود."