Abstract:
پروبیوتیکها بهعنوان استراتژی کنترل زیستی پاتوژنهای گوارشی مشترک منقله از غذا در ارتقاء امنیت غذایی مصرف کننده مورد توجه هستند. هدف از این پژوهش بررسی خصوصیات پروبیوتیکی و توانایی مهار پاتوژنهای گوارشی منتقله از غذا توسط باکتریهای اسید لاکتیکی جداسازی شده از مجرای گوارش مرغهای بومی بود. در این مطالعه توانایی تحمل اسید و صفرا در 216 جدایه اسید لاکتیکی بررسی گردید و 13 جدایه برتر بهمنظور توالییابی ژن 16 S rRNA انتخاب شدند. سپس توانایی مهار پاتوژنهای گوارشی مشترک بین انسان و طیور توسط جدایههای انتخابی بررسی گردید. بررسی ژن 16S rRNA در این مطالعه مشخص نمود که تمامی جدایههای متعلق به جنسهای لاکتوباسیلوس بودند. از سیزده جدایه جدا شده، 7 جدایه متعلق به گونه لاکتوباسیلوس روتریal ((Lactobacillus reuteri، 3 جدایه لاکتوباسیلوس کریسپاتوس (Lactobacillus crispatus) و 3 جدایه لاکتوباسیلوس سالیواروس (Lactobacillus salivarius) بودند. تمام جدایهها قادر به تحمل3= pH بهمدت 3 ساعت و توانایی تحمل 3/0 درصد صفرا بودند. از میان جدایههای مورد بررسی، 3 جدایه متعلق به گونه L.salivarius و یک جدایه متعلق به گونه L. reuteri، از توانایی بهتری جهت مهار پاتوژنهای گوارشی مشترک بین انسان و طیور برخوردار بودند. این مطالعه مشخص نمود که پتانسیل پروبیوتیکی مناسب در شماری از جدایههای لاکتوباسیل جداسازی شده از روده مرغان بومی ایران در شرایط برون تنی (in vitro)، آنها را تبدیل به کاندیدهای مناسبی در ترکیب مکملهای پروبیوتیکی جهت ارتقاء امنیت غذایی مصرف کننده پس از انجام آزمایشها درون تنی (in ovo) مینماید.
Probiotics as replacement for growth promoter antibiotics and foodborne pathogens bio-control strategy are attractive in broiler chicken industry and improve consumer food safety. This research was designed to investigate the probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from the digestive tract of local domestic chickens in Iran. In this study, the ability to tolerate acid and bile in two 216 isolates of lactic acid bacteria was investigated and 13 superior isolates were selected to be identified using the 16 S rRNA gene sequencing. After that, the ability of 13 selected lactobacilli isolates to control foodborne pathogens was studied. The results of the 16S rRNA gene sequencing showed that all isolates belonged to the Lactobacillus species. Of the 13 isolates, 7, 3 and 3 isolates belonged to <em>Lactobacillus reuteri</em>, <em>Lactobacillus crispatus</em> and <em>Lactobacillus salivarius, </em>respectively. All of these isolates were able to tolerate pH = 3 for 3 hours and 0.3% bile salts. Three isolates belonging to <em>L. salivarius</em> were more effective to inhibit common <em>Zoonoses</em> bacteria. This study revealed that the <em>in vitro</em> favorable probiotic potential in some isolated lactobacilli from the native chicken digestive tract from Iran, introduce them as good candidates in probiotic supplements to improve food safety of consumer after conducting <em>in vivo</em> tests.