Abstract:
ناامنی غذایی و فقر غذایی میتواند علاوه بر اثرات منفی بر سلامت جسمی، تبعات اجتماعی و اقتصادی و روحی و روانی به همراه داشته باشد، ازاینرو شناخت عوامل مؤثر بر شکلگیری ناامنی غذایی ضروری است. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت ناامنی غذایی و شناخت مهمترین عوامل مؤثر در بهکارگیری استراتژیهای غذایی و غیرغذایی مقابله با ناامنی غذایی هست. تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای ساکن در بخش حلب، شهرستان ایجرود استان زنجان میباشد. روش گردآوری اطلاعات بهصورت کتابخانهای و میدانی (پرسشنامه) و روش تجزیهوتحلیل اطلاعات هم بهصورت آمار توصیفی و مدل هکمن و برای محاسبه میزان ناامنی غذایی از روش (مقیاس ناامنی غذایی) استفادهشده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد، 49.41 درصد خانوارها دارای امنیت غذایی، 31.76 درصد خانوارها دارای ناامنی غذایی بدون گرسنگی، 10.59 درصد خانوارها ناامنی غذایی با گرسنگی متوسط و 8.24 درصد خانوارها دارای ناامنی غذایی با گرسنگی شدید هستند. همچنین نتایج مدل هکمن نشان میدهد، مهمترین عامل تأثیرگذار در استراتژی غیر غذایی، درصد درآمد بهدستآمده از بخش غیرکشاورزی است که دراینبین عوامل درصد درآمد بهدستآمده از بخش خدمات با ضریب 246/0، شغل فرعی با مقدار ضریب 328/0 و میزان درآمد با ضریب 289/0 دارای بیشترین تأثیر هست. باتوجهبه یافتهها، پیشنهاد تحقیق حاضر جهت کاهش ناامنی غذایی تنوع فعالیتهای اقتصادی هست.
Machine summary:
در تحقيق حاضر ابتدا به بررسي وضعيت ناامني غذايي خانوارهاي بخش حلب شهرستان ايجرود و سپس به بررسي عوامل مؤثر در انتخاب استراتژي هاي مقابله با ناامني غذايي و در غالب سؤالات زير پرداخته مي شود: - مهم ترين استراتژي غذايي خانوارهاي روستاهاي موردمطالعه جهت مقابله با ناامني غذايي کدام هست ؟ - مهم ترين استراتژيغيرغذايي خانوارهاي روستاهاي موردمطالعه جهت مقابله با ناامني غذايي کدام هست ؟ - مؤثرترين عامل در به کارگيري استراتژيهاي مقابله با ناامني غذايي در محدوده موردمطالعه کدام شاخص هست ؟ ٢) مباني نظري امنيت غذايي به معناي علمي ، روشي حساب شده براي رفع مشکلات تغذيه و چارچوب تعريف شده اي براي برنامه ريزي و مديريت توسعه است .
بي ثباتي مالي ازجمله مشکل در پرداخت قبوض (٢٠١٢ ,Gundersen)وجود بزرگسالان بيکار يا ازکارافتاده در خانواده (٢٠١٣ ,Coleman-Jensen)، وجود تحصيلات دانشگاهي (٢٠٠٩ ,Nord)،رفتارهاي بهداشتي مادران خانواده ,٢٠٠١,Siefer ,٢٠٠٥ ,Olson ,٢٠١٢ ,Lee ,٢٠٠٥ ,Heflin ,٢٠١٢ ,Gooding ٢٠٠٦ ,Whitaker) ,(٢٠٠١ ,Townsend، در به کارگيري استراتژي هاي مقابله با ناامني غذايي خانوارها مؤثر مي باشد.
تاکنون تحقيقات مختلفي در ارتباط با عنوان عوامل مؤثر در استراتژي هاي مقابله با ناامني غذايي انجام شده است ، در بيشتر تحقيقات نتايج نشان مي دهد، عوامل اقتصادي نقش تعيين کننده اي دارند.
نتايج مدل نشان ميدهد با احتمال ٩٩ درصد که عوامل سن ، تعداد اعضاي خانوار، نوع کيفيت مسکن و درصد درآمد به دست آمده از بخش کشاورزي به عنوان عوامل مؤثر در به کارگيري استراتژي هاي غذايي مقابله با ناامني غذايي در محدوده موردمطالعه شناسايي شدند.
- Abdullah and et al, 2019, Factors affecting household food security in rural northern hinterland of Pakistan, Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, Volume 18, Issue 2, pp 201-210.