Abstract:
جمعآوری شده از مرغداریها،تابع تولید ترانسندنتال براورد شده است که نشان میدهد در مورد مرغ گوشتی متغیرهای جوجه،دان و بهداشت معنیدار شدهاند.از طریق تابع براوردی همچنین شاخصهای تولید متوسط،تولید نهایی،ارزش تولید نهایی،تخصیص بهینه و بهرهوری کل عوامل تولید براورد گردیدند.نتایج نشان میدهد که جهت افزایش تولید باید بهبود فناوری(که مهمترین آن جوجه اصلاح شده و سالم و دان مرغوب میباشد)صورت گیرد.الگوی صحیح مصرف مواد غذایی به دو عامل مقدار و کیفیت مواد غذایی مصرف بستگی دارد.مرغ از مهمترین مواد غذایی میباشد که میتواند کمک شایانی به تغذیه مناسب و صحیح داشته باشد و ازاینرو تولید اقتصادی آن از ضروریات میباشد.بر همین اساس در این تحقیق به بحث بهرهوری تولید گوشت مرغ در تعاونیهای طیور سیستان پرداخته شده است. این تحقیق با مطالعه اسناد و آمار اطلاعات موجود و تکمیل پرسشنامه از 33 تعاونی مرغ گوشتی -که در سال 1382 در سطح سیستان فعال بودهاند-به روش سرشماری و انجام مصاحبه با همه مرغداران صورت گرفته است.پس از بررسی وضعیت موجود،با استفاده از دادههای
Machine summary:
"با توجه به اینکه یکی از خصوصیات مشترک کشورهای در حال توسعه پایین بودن بهرهوری عوامل تولید و فناوری مورد استفاده در واحدهای تولیدی است،توجه هرچه بیشتر به تعاونیها جهت نیل به توسعه اقتصادی ضروری است(ابطحی و کاظمی،9731).
برای محاسبه بهرهوری نهایی در تابع ترانسندنتال میتوان از رابطه زیر استفاده نمود(دشتی و یزدانی،5731): (2) MPi-dy/dxi-Y]ai/Xi+bi[ با داشتن بهرهوری نهایی نهاده (MPi) و ارزش محصول به دست آمده (Py) میتوان ارزش بهرهوری نهایی هر نهاده را محاسبه کرد: (3) VMPi-Py. MPi تخصیص بهینه عوامل تولید نیز از رابطه VMPi/Pi بررسی میشود.
بنابراین،بهرهوری متوسط از رابطه زیر-که در آن MPi بهرهوری نهایی و Ei کشش تولیدات-به دست میآید(ابطحی و کاظمی،9731): (4) APi-MPi/Ei بهرهوری کل عوامل تولید در این تحقیق علاوه بر محاسبه بهرهوری جزئی به منظور در نظر گرفتن آثار متقابل و جایگزینی بین عوامل و برخوردار بودن از درجه اطمینان بیشتر و نهایتا داشتن تصویری واقعبینانه از عملکرد واحدها میتوان بهرهوری کل را نیز محاسبه نمود.
R2 مدل فوق(جدول 2)نشان میدهد که 79 درصد تغییرات در تولید توسط سه متغیر مستقل تعداد جوجه یکروزه،میزان دان مصرفی و هزینه بهداشت و درمان توضیح داده شده است که بدین لحاظ یک مدل مناسب تشخیص داده میشود.
(به تصویر صفحه مراجعه شود) میانگین مقدار بهرهوری نهایی برابر با 0/71 است که نشان میدهد بهطور متوسط در صورت افزایش یک واحد نهاده(یک کیلوگرم)،معادل 0/71 کیلو تولید اضافی خواهیم داشت.
2. جوجه بهرهوری متوسط در مورد نهاده جوجه 1/3 میباشد؛به عبارت دیگر هر جوجه بهطور متوسط 1/3 کیلوگرم گوشت مرغ(زنده)تولید کرده است که این مقدار بین حد اقل 0/6 کیلوگرم و حد اکثر 1/65 کیلوگرم در نوسان میباشد."