چکیده:
سابقه و هدف: فعالیت فیزیکی و عادات غذایی با سطح استرس افراد رابطه دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط فعالیت فیزیکی و عادات غذایی با کنترل استرس دانشجویان رشته بهداشت انجام شد.
مواد و روشها: یک مطالعه مقطعی بر روی 100 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، انجام گرفت و پرسشنامه رفتارهای ارتقا دهنده سلامتی (HPLP-II)در رابطه با کنترل استرس و سایر متغیرها به کار گرفته شد. در نهایت داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS16و آزمونهای کروسکال والیس، من ویتنی و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن و نمره کنترل استرس دانشجویان به ترتیب 2/2±7/22 سال و 6/3±22/20 بود و 51% دانشجویان مونث بودند. وضعیت کنترل استرس ضعیف، متوسط و خوب به ترتیب در 36%، 49% و 15% از دانشجویان مشاهده شد. کنترل استرس با فعالیت فیزیکی و عادات غذایی ارتباط معنی داری داشت (05/0> p) اما با سن، جنس، محل سکونت و رشته تحصیلی ارتباط معنی داری نداشت (05/0)
Background and Aim: There is a correlation between stress levels with motor activity and food habits. The present study aimed to determine the correlation between controlling stress with motor activity، food habits and desired variables in health students.
Materials and Methods: Through a cross-sectional study using randomized sampling، 100 health students were recruited. The Health-Promoting Lifestyle Profile II (HPLP II) questionnaire including controlling stress and other variables was administered. Collected data were analyzed using Kruskal-Wallis، Mann-Whitney and linear regression tests in SPSS software.
Results: Mean and standard deviation of age and controlling stress score was 22.77±2.24 years and 20.22±3.6، respectively. 51% of the participants were female. In general، poor، middle and good stress controll were estimated to be 36%، 49% and 15%، respectively. There were significant correlation between students’ controlling stress with motor activity and food habits but not with age، gender، nativity and major of students. Linear regression showed that by improving motor activity and food habits score، the students’ stress control score has increased significantly.
Conclusion: Health education in advanced levels considering motor activity and a good nutritional status can have an important role in improvement of students’ stress control.