چکیده:
در گذشته ساخت انواع آجر با قالبهای دستی انجام میگرفته است. فرایند تولید گل به منظور قالبگیری دستی در کارگاههای تولید آجر، با گل تولید شده به صورت مکانیزه درکارخانجات متفاوت است. غالبا تصور بر این است که آجرهای ماشینی بهتر از آجرهای دستی میباشند، البته در صورت وجود دقت کافی در فرایند قالبگیری با روش دستی چنین تصوری الزاما منطقی نیست. مسئله اصلی تحقیق، قیاس کیفیت و پایداری آجر تولیدشده توسط پرس ضربه ای با آجر تولیدی توسط قالب دستی میباشد. استاندارهای گوناگون مجموعه ای از آزمونهای کمی و کیفی را پیش روی ما قرار میدهد تا به وسیله آن بتوان به کیفیت آجرهای رسی پی برد. استاندارد ملی ایران آزمونهایی از قبیل بررسی ابعادی، مقاومت فشاری، جذب آب، یخزدگی، تحدب و تقعر و درصد املاح راشاخصه ای برای ارزیابی کیفیت آجرهای رسی قرار داده است. اما با توجه به این که انجام چنین آزمونهایی نیازمند تجهیزات دقیق اندازه گیری است در پژوهش فوق مبنای مقایسه، بررسی مقاطع شکست، میزان سایش، تست صدا و به طور کل آزمونهایی است که در محیط کارگاه و به روش سنتی قابل انجام است.
خلاصه ماشینی:
"در تحقیق صورتگرفته به این پرسش پاسخ داده میشود که چه خصوصیت، تکنیک یا فنآوری در تولید سنتی آجرهای دست ساز بهکار رفته است؟ چگونه میتوان از این ویژگیها برای ارتقا سطح کیفی تولیدات ماشینی امروز بهره برد؟ به این منظور کیفیت ساختاری آجرهای دست ساز و نیمه ماشینی و روشهای تولید آنها با آزمونهای کارگاهی مورد مطالعه قرار گرفته است.
( Mueller et a، 2008: 21~25 ) با این وجود در بررسی و مقایسه آجر ساخته شده با روش قالب دستی و پرس ضربهای نیازی به انجام چنین آزمونهایی نیست.
با توجه به اینکه در تولیدات پرس ضربهای میزان رطوبت در خاک اوماج 7 الی 8 درصد میباشد و افزودن آب بیشتر بر تخلخل و دمای نهایی پخت تاثیر خواهد گذاشت، نمیتوان تغییرات عمدهای در میزان رطوبت اعمال کرد و این شرایط رسیدن به استحکام اپتیمم را دشوار خواهد کرد.
تست سایش برای محاسبه و مقایسه میزان سایش آجر، آزمونهای گوناگونی وجود دارد که همگی آنها مبتنی بر اندازهگیری وزن آجر پیش از آزمون و پس از سایش و محاسبه درصد کاهش وزن است.
مقایسه مقادیر بدست آمده نشان میدهد، مقاومت به سایش آجرهای ساخته شده با قالب دستی به مراتب بیشتر بوده و بهتر است در مقاطعی مانند کف که در معرض سایش و مقاطعی که در معرض تغییرات آب و هوایی است، از آنها استفاده شود.
بررسیها نشان میدهد که در ساخت آجرتوسط پرسضربهای، آب بسیار کمی جهت عمل آوری خاک در نظر میگیرند، اما در قالبگیری با روشهای دستی ملاحظهی ویژهای به زمان فرآوری و میزان رطوبت گل شده است."