چکیده:
پژوهش حاضر با هدف بررسی بهره وری واحدهای پرورش مرغ گوشتی بخشهای خصوصی و تعاونی در استان تهران صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مرغداری های گوشتی استان تهران در سال 1391 بود و داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با مدیران 83 واحد پرورش مرغ گوشتی خصوصی و 18 واحد تعاونی استان تهران، که به ترتیب به روش نمونه گیری تصادفی ساده و سرشماری انتخاب شدند، به دست آمد. روایی پرسشنامه توسط پانل متخصصان احراز گردید و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه (82/ 0) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Excel صورت گرفت. در این راستا، بهره وری جزئی، متوسط، نهایی و کل نهاده های نیروی کار و دان محاسبه شد. برای سنجش میزان بهرهوری کل عوامل تولید نیز از روش تخمین تابع تولید کاب داگلاس استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که واحدهای تعاونی به ازای هر کیلوگرم دان مصرفی، میزان بیشتری گوشت مرغ در مقایسه با بخش خصوصی تولید کردهاند. همچنین بهره وری نیروی کار در واحدهای خصوصی از واحدهای تعاونی بیشتر بوده است. میانگین بهره وری کل عوامل تولید واحدهای تعاونی نیز در مقایسه با واحدهای خصوصی مطلوب تر بوده است
The main purpose of this study was to investigate strategies to development of strategies to development of entrepreneurship athandicrafts cooperativesin Kurdistan Province. The population for this study was comprised of all members of handicraftscooperativesin Kurdistan (N= 140). Completed survey instrument were received from 129 members. Data was organized in a database setup and analyzed by a Statistical Package for the Social Sciences (SPSS-PC) statistics software. The instrument of the study was a questionnaire. A panel of experts was used to establish suitability and content validity of the instrument. A pilot test for reliability was conducted. The reliability score was r= 0.70. Results showed that members did not have enough information about the various functions of cooperatives. Respondents identifiedthe most influential factors in improving cooperative's performance wereeducation–communication، supportand innovation. Factorial analysis identified strategies to development of entrepreneurship athandicrafts cooperativesas principleof cooperation، entrepreneurshiptraining، following up succeededmodelsand research.
خلاصه ماشینی:
تحقیق نبیئیان (١٣٨٤) نیز نشان داد که بهره وری متوسط و نهایی نیروی کار در واحدهای تعاونی پرورش مرغ گوشتی در استان کرمان بیش از واحدهای خصوصی بوده و هـر دو بخـش از نهادة دان در حد بهینه واز نیروی کار بیش از حد بهینـه اسـتفاده کـرده انـد.
مطالعۀ شیرانی بید آبادی و همکارانش (١٣٨٦) نیـز نشـان داد کـه میـانگین بهـره وری کـل عوامل تولید واحدهای تعاونی طیور در استان سیستان و بلوچستان برابر٠/٤٨ وحداکثر بهـره وری متوسط و نهایی به ترتیب مربوط به نهادة جوجه و دان بوده است .
میانگین سنی و توزیع فراوانی تحصیلات مدیران مرغداری های گوشتی خصوصی و تعاونی استان تهران (به تصویر صفحه مراجعه شود) نتایج تخمین تابع تولید در این تحقیق برای بررسی بهره وری جزئی عوامل تولید مرغ گوشـتی، تـابع تولیـد کـاب داگلاس به صورت جداگانه برای مرغداریهای تحت مالکیت بخش خصوصی و تعاونی بـه روش حداقل مربعات معمولی تخمین زده شد و نتایج به ترتیب در جـداول ٢و ٣ارائـه گردیـد.
نتـایج جـدول ٤همچنـین نشـان مـیدهـد کـه میـانگین بهـره وری کـل عوامـل تولیـد در مرغداریهای تعاونی و خصوصی به ترتیب برابر ٢/٣٠و ٢/١٩بود که نشان میدهد که به ازای هر یک ریال هزینه در نهاده های در نظر گرفته شده در تابع تولید تخمین زده شده ، معادل ٢/٣٠و ٢/١٩ ریال درآمد ناخالص به ترتیب عائد پرورش دهندگان مرغ گوشتی تعاونی و خصوصی شده که ایـن مسئله بهره وری بیشتر واحدهای تعاونی را نسـبت بـه واحـدهای خصوصـی اسـتان تهـران نشـان میدهد.