Skip to main content
فهرست مقالات

سفره های کهن ایرانی

نویسنده:

کلید واژه های ماشینی : سفره ،جشن ،نوروزی ،ایرانیان ،سفره‌های کهن ایرانی ،آیین ،زرتشتیان ،مراسم ،سفره‌ی نوروزی ،نماد ،ایرانیان باستان ،نان ،سفره‌ی گهنبار نماد ،آتش ،انار ،آب ،خوراکی‌های ،سنتی ،رنگ ،سینی ،گیاه ،شیرینی ،سفید ،آیینه ،هفت ،ماه ،فرهنگ ،آب سفره‌ی نوروزی ،ظرف ،امشاسپند

خلاصه ماشینی:

"سفره‌ی مراسم بر صفه یا میزی بلندتر از سطح زمین گسترده می‌شد و از ارزش و قداست فراوانی نزد ایرانیان باستان برخوردار بود، زیرا آنان می‌پنداشتند که ظرف و مظروف آیینی در سفره هریک نمادی از جلوه‌های اهورا مزدا است. برخی از وسایل درون سفره به‌طور معمول در بیش‌تر سفره‌های آیینی به صورت ثابت و همیشگی دیده می‌شد، نظیر:کتاب دینی، شمعدان با شمع روشن یا چراغ روشن، آب، آیینه، گلابدان پر از گلاب، گلدان با گل‌های فصل یا مورد سبز، ظرفی از میوه‌های فصل، سینی خشکبار و آجیل ویژه‌ی مراسم، آتشی پر از آتش با ظرفی از چوب‌ها یا دانه‌های خوش‌بو کننده‌ی هوا مانند اسپند، سایر وسایل سفره با توجه به نوع آیین متغیر بود. میوه و فرآورده‌های فصلی از میان میوه‌های فصل، این میوه‌ها بیش‌تر در سفره‌های نوروزی دیده می‌شد: -نارنج نارنج، نمادی از گوی زمین در کیهان را در ظرف آب می‌انداختند و گردش آن بر روی آب را نمودار گذشتن برج‌های دوازده‌گانه و تحویل سال تصور می‌کردند. *چهارشنبه سوری پیش از آغاز نوروز و ده روز مانده به آخر هر سال، در میان ایرانیان باستان مرسوم بود که برای شادی فروهر درگذشتگان مراسمی را با نیایش اهورا مزدا همراه با آتش‌افروزی و گستردن سفره اجرا می‌کردند. کتاب اوستا، گلدان گل و سرو، شمعدانی یا شمع یا چراغ روشن، آتشدان با چوب سندل و کندر، سینی لرک شامل هفت نوع میوه‌ی خشک مقدس و فاسدنشدنی و کم‌حجم که به وسیله‌ی موبد تبرک شده، میوه‌ی تازه، نقل سفید، شیرینی، قند سبز و بشقابی کوچک که مخلوطی از برنج، جو و برگ‌های خشک آویشن در آن ریخته شده در سفر به طرزی زیبا و منظم چیده می‌شد."

  • دانلود HTML
  • دانلود PDF

برای مشاهده محتوای مقاله لازم است وارد پایگاه شوید. در صورتی که عضو نیستید از قسمت عضویت اقدام فرمایید.