چکیده:
هدف پژوهش حاضر تهیه نسخه فارسی ابزار سنجش ولع مصرف (فرم صفات) و بررسی اعتبار و روایی آن بود. در پژوهش حاضر که از نوع توصیفی پیمایشی بود، از میان جامعه آماری کلیه دانشجویان در حال تحصیل دانشگاه شهید بهشتی (۱۹۶۵۰ نفر) و خوارزمی تهران (۱۳۴۳۰ نفر)، ۴۴۰ نفر (۲۲۰ دانشجو از هر دانشگاه) به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب گردیدند، از پرسشنامههای ولع مصرف چاقی (فرم صفات، اسپدا و همکاران، ۲۰۰۰)، سبکهای پاسخدهی به غذا (ون استرین، فریجترس، برگرز و دفرس، ۱۹۸۶) و آگاهی و پذیرش ولع غذا (جوراسیکو، فورمن، تیمکو، بوترین و گودوین، ۲۰۱۱) جهت گرداوری دادهها استفاده شد. دامنه آلفای کرونباخ (0/67 تا 0/81) نشان داد که نسخه فارسی مقیاس ولع مصرف چاقی (فرم صفات) و خرده مقیاسهای آن از همسانی درونی مطلوبی برخوردار است. ارزش ضرایب بازآزمایی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون (0/001P ؛ 0/76- 0/85r=) بیانگر ثبات مقیاس بود. تحلیل عاملی تأییدی نیز از الگوی ۹ عاملی مقیاس ولع مصرف چاقی (فرم صفات) حمایت کرد. مقیاس ولع مصرف چاقی (فرم صفات) خصوصیات روانسنجی مناسبی در جامعه ایرانی دارد و قابلیت کاربرد گستردهای در حوزه بالینی و پژوهشی داخل کشور را دارا میباشد.
The aim of this study is the Persian version of the assessment tools food cravings (Form Trait) and its reliability and validity were examined. In the present study was descriptive survey, the population this study was all students are educated Beheshti University (19650 people) and Kharazmi in Tehran (13430 people), 440 people (220 students from each university) targeted sampling method were selected considering the criteria for entry and exit. food cravings Questionnaire (Form Trait, Cepeda-Benito, Gleaves, Williams & Erath, 2000), Scale styles response to food(Van Strien, Frijters, Bergers & Defares, 1986) and food craving acceptance and action questionnaire(Juarascio, Forman, Timko, Butryn & Goodwin, 2011) was used for data collection. Cronbach's alpha range (67% until 81%) revealed that Persian version of the food cravings Questionnaire (Form Trait) and subscales had good internal consistency. Also, the total score and subscales, were significantly correlated with each other. The test-retest coefficients Using Pearson's correlation coefficient (r=76% until 85%, p<0/001) Represents the stability scale. Confirmatory factor analysis model supported of Persian version of the food cravings Questionnaire (Form Trait). food cravings Questionnaire (Form Trait) good psychometric properties in Iranian society, Due to the lack of internal tools craving in this area and the importance of the results of medical and psychological treatments of obesity, this tools can be widely used in clinical and research domains.
خلاصه ماشینی:
خصوصیات روانسنجی نسخه فارسی مقیاس ولع مصرف چاقی (فرم صفات) فرشید علی پور1، وحید نجاتی2، الهه بداقی3، شهربانو دهرویه4، لیلا عبدالرحیمی نوشاد5 کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) دانشیار علوم اعصاب شناختی (مغز و شناخت)، دانشکده روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
با توجه به اهمیت هنجاریابی ابزارها طبق فرهنگ و زبان داخلی (نجاتی و علی پور، ۱۳۹۵) و از طرفی نیز اهمیت ارزیابی ولع مصرف در درمانهای روانشناختی و دارویی افراد چاق و دارای اختلالات خوردن که از مهمترین عوامل تعیین کننده اثربخشی بودن و پیش بین لغزش و بازگشت اختلال میباشد که متاسفانه در داخل کشور ابزار معتبری در این زمینه موجود نیست و درمانگران و پژوهشگران این حوزه با این مشکل روبه رو هستند، با توجه به مطالب ارائهشده و عدم وجود ابزار داخلی در جهت ارزیابی ولع مصرف چاقی که در فرهنگ ایرانی هنجاریابی شده باشد، پژوهش حاضر درصدد رفع بخشی ازین کمبود به بررسی خصوصیات روانسنجی مقیاس پرکاربرد صفات ولع مصرف چاقی (فرم صفات) پرداخته است.
The development and validation of Spanish versions of the state and trait food cravings questionnaires.
The development and validation of the state and trait food-cravings questionnaires.
The development and validation of the food craving acceptance and action questionnaire (FAAQ).
Validation of the Korean version of the General Food Cravings Questionnaire-Trait (G-FCQ-T).
Psychometric properties of the State and Trait Food Cravings Questionnaires among overweight and obese persons.
food cravings Questionnaire (Form Trait, Cepeda-Benito, Gleaves, Williams & Erath, 2000), Scale styles response to food(Van Strien, Frijters, Bergers & Defares, 1986) and food craving acceptance and action questionnaire(Juarascio, Forman, Timko, Butryn & Goodwin, 2011) was used for data collection.