چکیده:
ﺑﺎ ﺗﻮﺟّﻪ ﺑﻪ اﺧﺘﻼف ﻧﻈﺮ داﻧﺸﻤﻨﺪان در ﻣﺰاﯾﺎ و ﻣﻀﺮّات ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺗﺮارﯾﺨﺘﻪ و واردات ﺑﺪون ﻧﻈﺎرت اﯾﻦ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺑﻪ ﮐﺸﻮر، ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺑﻪ اﻃﻤﯿﻨﺎن ﺧﺎﻃﺮ ﺟﻬﺖ ﻣﺼﺮف اﯾﻦ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻧﺮﺳﯿﺪه اﺳﺖ. از آن ﺟﺎﯾﯽ ﮐﻪ اﺣﮑﺎم ﺷﺮع ﻣﺒﻨﺎی ﻗﻮاﻧﯿﻦ ﻣﻮﺿﻮﻋﻪ در ﺟﺎﻣﻌﻪ ﻣﺎﺳﺖ، ﺑﺮرﺳﯽ ﻣﺴﺘﻨﺪات ﻓﻘﻬﯽ ﻣﺼﺮف ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺗﺮارﯾﺨﺘﻪ، اﻫﻤﯿّﺖ وﯾﮋه ای دارد. در ﺑﺮرﺳﯽ ﺳﺎﯾﺘﻬﺎ، ﻣﻘﺎﻻت، و ﻣﺠﻠّﺎت ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻣﺸﺨﺺ ﮔﺮدﯾﺪ ﮐﻪ ﻋﻤﺪه ﻣﻄﺎﻟﺐ ﻓﻘﻬﯽ در اﯾﻦ راﺑﻄﻪ درﺑﺎره ﺑﺤﺚ ﺗﻮﻟﯿﺪ اﯾﻦ ﻣﺤﺼﻮﻻت اﺳﺖ. در ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﺎ ﻧﮕﺎه ﺗﻮﺻﯿﻔﯽ- ﺗﺤﻠﯿﻠﯽ ادﻟﻪ ﺟﻮاز و ﻋﺪم ﺟﻮاز ﻓﻘﻬﯽ ﻣﺼﺮف اﯾﻦ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﻪ اﯾﻦ ﻧﺘﯿﺠﻪ رﺳﯿﺪ ﮐﻪ ﺑﺮای ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪه در ﺻﻮرت ﻋﺪم آﮔﺎﻫﯽ از ﻧﻮع ﻣﺤﺼﻮل، اﺻﻞ اﺑﺎﺣﻪ ﻣﻮﺟﺐ ﺟﻮاز و در ﺻﻮرت آﮔﺎﻫﯽ، ﻗﺎﻋﺪه دﻓﻊ ﺿﺮر ﻣﺤﺘﻤﻞ ﻣﻮﺟﺐ ﻋﺪم ﺟﻮازﻣﺼﺮف ﻣﯽ ﺷﻮد. در ﺷﺮاﯾﻂ ﻋﺴﺮ وﺣﺮج ﻧﯿﺰ ﻗﺎﻋﺪه دﻓﻊ ﺿﺮر ﻣﺤﺘﻤﻞ ﺑﯽ اﺛﺮ ﻣﯽ ﮔﺮدد.
خلاصه ماشینی:
در پژوهش حاضر با نگاه توصیفی- تحلیلی ادله جواز و عدم جواز فقهی مصرف این محصولات مورد بررسی قرار گرفت و به این نتیجه رسید که برای مصرف کننده در صورت عدم آگاهی از نوع محصول، اصل اباحه موجب جواز و در صورت آگاهی، قاعده دفع ضرر محتمل موجب عدم جوازمصرف می شود.
با توجّه به این که تعیین محدوده صحیح استفاده از این تکنولوژی در جهت مصالح و سلامتی و بهره مندی همه جامعه درحوزه فقه بوده و با نگرش به اهميّت غذا در سلامت روح و جسم انسان و ارتباط آن با حوزه هاي اقتصاد، سياست و سلامت جامعه و نگرش دين به اين موضوعات و همچنين مستحدثه بودن اين علوم و مشخص نبودن حكم شرعي مصرف اين محصولات، اين پژوهش درصدد آن است كه حكم فقهي مرجعيّت شيعه را در رابطه مصرف این محصولات از ديد فقهی مورد بررسي قرار دهد.
معنای تغذیه مجموعه ی تغییر و تبدیل مواد غذایی در بدن که موجب می شود که عضو زنده و سلّول ها مواد مغذی را دریافت داشته و آنها را به مصرف رشد و نمو، نوسازی و نگاهداری عضو برسانند و هم چنین بتواند حرارت و انرژی لازم و کافی جهت انجام اعمال حیاتی تأمین نمایند، به عبارت دیگر رابطه ی بین مواد غذایی گرفته شده توسط بدن و نحوه ی استفاده کردن بدن از آن موادّ را که بتواند سلامتی را برای خود تأمین نماید تغذیه گویند.