چکیده:
دسترسی به غذای مقرونبهصرفه و مغذی در مناطق کم برخوردار، آموزش و توجه به انتخابهای غذایی مردم برای کاهش سوءتغذیه و پیشگیری از انواع بیماریهای متابولیک، یکی از مسائل مهم در تأمین سلامت جامعه است. تلاش برای کسب مشارکت و همکاری سازمانهای متولی غذا، کشاورزی، بازرگانی، صدا و سیما و... و تشکیل کارگروههای اضطراری به منظور تدوین راهکارهای اجرایی برای سازماندهی امنیت غذایی پایدار و تصحیح فرهنگ غذایی هدف این نوشتار است. متأسفانه یکی از اجزای مراقبتهای بهداشتی اولیه، عرضه غذا و تغذیه مناسب به عنوان یک قطعه از پازل شبکههای بهداشتی درمانی اجرایی نشده است تا متولیان سلامت وجود و عرضه غذا را در منطقه مورد پایش قراردهند. با وجود تلاش 50 ساله گروهی از خبرگان تغذیه کشور و موفقیت در کسب حمایت قانونگذاران برای ایجاد قوانین لازم و بسترهای فرابخشی برای حل مشکلات عرصه غذا و تغذیه و در قوانین موجود از ماده 197 قانون برنامه سوم توسعه، ماده 84 قانون برنامه چهارم توسعه تا سند چشمانداز ایران در افق 1404 و سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی که همه به سلامت، رفاه و امنیت غذایی تأکید دارند و همکاریهای مشترک فرابخشی از طریق ادغام دو شورا و تشکیل شورای عالی سلامت و امنیت غذا و تغذیه با حضور 15 وزیر و به ریاست رییس جمهور و حتی شروع به کار 15 ساله این شورا، در زمینه امنیت غذایی، فرهنگسازی تغذیه صحیح، سلامت غذا از مزرعه تا سفره، هنوز بیماریهای ناشی از کمبودهای غذایی وجود دارد و هجمه سنگین بیماریهای متابولیک نیز در این مدت به آن اضافه شده است. برای همکاریهای بین وزارتخانهای به منظور نهادینه کردن امنیت غذایی راه درازی در پیشروست و نظام سلامت که هزینههای ناامنی غذایی و شیوع بیماریهای متابولیک ناشی از تغذیه نامناسب را میپردازد باید پیشگام اقدامات عملی فرابخشی شود.
Access to affordable and nutritious food in low-income areas, attention to food choices for reducing malnutrition and preventing various types of metabolic diseases, are important issues ensuring public health. The purpose of this article was to enjoin cooperation of organizations responsible for agriculture, trade, etc. to form emergency networks to formulate executive strategies for organizing sustainable food safety which unfortunately, has yet to be implemented. The efforts of nutrition experts has resulted in gaining support of legislators to pass the essential laws to solve food and nutrition problems of existing laws, Item 197 of the Third Development Plan Law, and item 84 of the Fourth Development Plan Law in Iran and the general policies are in line with a resilient economy, and all of them emphasize health, welfare and food safety. Cooperation through merging councils and formation of the High Council for Health, Food and Nutrition. has taken 5 years of work in the field of food safety, nutrition and food health from farm to fork, to prevent diseases caused by nutritional deficiencies and treat metabolic diseases.. There is still the need for cooperation among organizations to implement and control food safety.