چکیده:
هدف: با توجه به فرایند تولید و نگهداری پلاکتها در دمای محیط، آلودگی باکتریایی آنها محتمل تر از سایر فرآوردهای خونی است و بنابراین در حال حاضر مدت زمان نگهداری این فرآورده نهایتا تا سه روز پیشنهاد شده است. کمبود پلاکتها از چالشهای مهم پیش رو میباشد و افزایش زمان نگهداری پلاکتها میتواند تا حدودی کمبود آنها را جبران کند. بنابراین هدف مطالعه حاضر مقایسه آلودگی باکتریایی در پلاکتهای سه روزه و پنج روزه است. روش شناسی: از 376 کیسه پلاکتی مشتق از خون اهدا کنندگان مراجعه کننده به سازمان انتقال خون کرمانشاه استفاده شد. در شرایط استریل، در دو نوبت (یکبار سه روز پس از تولید و یکبار پنج روز پس از تولید) از کیسههای پلاکتی نمونه برداری شد. پس از برداشت، نمونهها بر روی محیطهای کشت میکروبی مختلف و در شرایط هوازی و بیهوازی کشت داده شدند. همچنین به منظور مقایسه کیفیت پلاکتهای تولیدی، پلاکتها از لجاظ pH، تولید حالت ابری (swirling) و شمارش توسط دستگاه cell counter بررسی شدند. یافتهها: نتایج نشان داد که هیچ کیسه پلاکتی به باکتری آلوده نبود (چه در سه و چه در پنج روز پس از تولید). همچنین تفاوتی بین کیفیت پلاکتها در سه روز و پنج روز پس از تولید مشاهده نشد. نتیجهگیری: عدم تفاوت بین پلاکتهای سه و پنج روزه نشان میدهد که به منظور جبران کمبود پلاکتها، میتوان پلاکتهای تولیدی را تا پنج روز (به جای سه روز) در شرایط مناسب نگهداری کرد.
Objective: Due to the process of production and storage of platelets at room temperature, their bacterial contamination is more likely than other blood products, and therefore the storage time of this product is currently proposed to be no more than three days. Platelet shortage is one of the major challenges ahead and increasing platelet storage time can partially compensate for their shortage. Therefore, the aim of the present study was to compare bacterial contamination in platelets three and five days after production. Methods: 376 platelet bags derived from the blood of donors referred to the Kermanshah Blood Transfusion Organization were used. Under sterile conditions, platelet bags were sampled twice (once three days after production and once five days after production). After sampling, the samples were cultured on different microbial culture media under aerobic and anaerobic conditions. Also, in order to compare the quality of platelets produced, platelets were examined by pH, swirling and counting by cell counter. Results: The results showed that no platelet bag was infected with the bacterium (in both three and five days after production) according to the diagnostic methods. Also, no difference was observed between platelet quality in three days and five days after production. Conclusion: The lack of difference between three- and five-day platelets shows that in order to compensate for the shortage of platelets, the produced platelets can be kept in suitable conditions for up to five days (instead of three days).
خلاصه ماشینی:
مقایسه میزان آلودگی باکتریایی در پلاکتهای تهیه شده سه و پنج روز بعد از تاریخ تولید توسط سازمان انتقال خون کرمانشاه مصیب رستمیان دکتری بیوتکنولوژی دارویی، مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه،کرمانشاه، ایران.
com چکیده هدف: با توجه به فرایند تولید و نگهداری پلاکتها در دمای محیط، آلودگی باکتریایی آنها محتملتر از سایر فرآوردههای خونی است و بنابراین در حال حاضر مدت زمان نگهداری این فرآورده نهایتاً تا سه روز پیشنهاد شده است.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) پیشنویس دستورالعملی را منتشر کرده است که استراتژیهای بیشتری را Bolton-Maggs et al Kleinman et al Klausen et al Kulkarni et al Védy et al Agzie et al Engele et al Lieberman et al Cloutier et al FDA Levy et al برای کاهش آلودگی باکتریایی انتقال پلاکت توصیه میکند (سازمان غذا و دارو آمریکا، 2016).
نگهداری فرآورده پلاکتی تا پنج روز بعد از اهدای خون امکانپذیر میباشد اما با توجه به احتمال آلودگی باکتریایی (با منشاء داخلی و خارجی) و نگهداری این فراورده خونی در دمای 24-20 درجه سانتیگراد، مدت زمان نگهداری این فرآورده به سه روز تقلیل یافته است (انجمن پیشرفت خون و بیوتراپی 5 ، 2018).
در صورتی که آلودگیباکتریایی پلاکت Zaaijer Busch et al endogenous exogenous Association for the Advancement of Blood & Biotherapies, AABB روزه کمتر یا برابر با سه روزه باشد میتوان پیشنهاد افزایش مدت زمان نگهداری تا پنج روز را ارائه داد.
Picker Widerström Severn et al مهمترین یافته مطالعه حاضر این بود که آلودگی باکتریایی در پلاکتهای سه روزه و پنج روزه دیده نشد.