چکیده:
روایات جعلیِ حاکی از خوردن گوشت حرام توسط پیامبر (ص) با سه تحریر مختلف و طرق متعددی در منابع روایی اهلسنت نقل شده است. در این پژوهش با استفاده از شیوههای مختلف تاریخگذاری احادیث، خاستگاه تاریخی و جغرافیایی و علل پیدایش و نشر این روایات نشان داده می-شود. گردآوری اطلاعات بهصورت کتابخانهای و بررسی دادهها بهشکل توصیفیـتحلیلی است. این روایات بهاحتمال زیاد در ابتدا توسط سعید بن-زید با هدف ترفیع جایگاه اجتماعی خود قبل از سال 51 جعل و در مدینه نقل شده ، سپس عبدالله بنعمر با اخذ روایت سعید و اصلاح و تغییر آن، تحریر خود را قبل از سال 74 نشر داده است. دربارۀ جاعل تحریر سوم، تحریر منقول از زید بنحارثۀ، تنها میتوان ادعا کرد که خود زید جاعل و راوی آن نبوده و جاعل آن با آگاهی از دو تحریر دیگر و پیوند آنها با خبری تاریخی، تحریری مفصل و مبسوط ارائه و نشر داده است.
A number of fake reports on the prophet’s eating forbidden meat have been documented in Sunni hadith books by some narrators and in three different wordings. The present study uses various methods of dating to show the historical and geographical contexts of such hadiths as well as the causes of their propagation. The data have been collected through library work and analyzed with a descriptive-analytical method. As the results suggest, those hadiths were most likely faked by Saeed Ibne-Zeyd and spread in Medina before the year 51 AH. He must have done it to promote his social status. Then, Abdollah Ibne-Omar modified Saeed’s hadiths and propagated them before 74 AH. Regarding the third person reported to be involved in forgery, Zeyd Ibne-Haretheh, it can just be claimed that he was not the forger. The forger, whoever, linked the already faked hadith to a historical piece of news, made a detailed report, and spread it.