چکیده:
زمینه و هدف: با توجه به نقش روی در فعالسازی آنزیمهای آنتیاکسیدانی، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین استقامتی شدید و مصرف مکمل روی بر فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام عضلۀ اسکلتی موش های صحرایی نر ویستار بود. روش تحقیق: در این پژوهش 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با سن هشت هفته، از انستیتو پاستور کرج تهیه شدند و پس از دو هفته آشناسازی، به طور تصادفی در چهار گروه (هر گروه 8 سر موش) شامل گروه کنترل، تمرین، مکمل روی، و تمرین+مکمل قرار گرفتند. برنامۀ تمرینی شامل هشت هفته اجرای تمرین استقامتی بر روی نوارگردان (پنج جلسه در هفته) بود. در گروه های مکمل روی و تمرین+روی میزان 227 میلی گرم سولفات روی در هر 100 میلی لیتر آب در دورۀ هشت هفته ای مصرف شد. آب و غذای مصرفی به صورت آزادانه در اختیار نمونه ها قرار گرفت و 48 ساعت بعد از اتمام آخرین جلسۀ تمرینی و پس از هشت ساعت ناشتایی، همه موش ها تشریح شدند و عضلۀ دوقلوی موش ها جدا گردید. با استفاده از روش اسپکتروفتومتری میزان آنزیم گلوتاتیونپراکسیداز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام عضلۀ دوقلو سنجش شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنیداری 05/0≥p استفاده شد. یافته ها: هشت هفته تمرین استقامتی شدید همراه با مصرف مکمل روی، سبب افزایش معنیدار میزان آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز عضلۀ دوقلو نسبت به اجرای تمرین استقامتی شدید به تنهایی شد (001/0=p). علاوه بر این، اجرای تمرین استقامتی شدید سبب کاهش معنیدار میزان آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز عضلۀ دوقلو نسبت به گروه کنترل (032/0=p) شد. همچنین، تمرین استقامتی شدید همراه با مصرف مکمل روی موجب افزایش میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی تام عضلۀ دوقلو نسبت به مصرف مکمل (008/0=p) و اجرای تمرین استقامتی (001/0=p) شد. نتیجه گیری: با توجه به تاثیر مکمل روی همراه با تمرین استقامتی شدید بر افزایش سطح آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و ظرفیت آنتیاکسیدانی تام، احتمالاً مکمل روی مانع از کاهش آنزیم آنتی اکسیدانی و عوارض ناشی از تمرینات استقامتی شدید خواهد شد.
Background and Aim: Considering the role of zinc in activating antioxidant enzymes, the aim of the present study was to investigate the effect of eight weeks of endurance training and zinc supplementation on glutathione peroxidase activity and total antioxidant capacity in the skeletal muscle of male Wistar rats. Materials and Methods: Thirty two mature male Wistar rats, were randomly divided into four groups (each group was included eight rats) as control, endurance training, zinc supplementation and endurance training+supplement. The training protocol consisted of running on a treadmill for eight weeks (five days/week) with ad libitum access to water and food. In the zinc supplemented and endurance training+zinc groups, 227 mg of zinc sulfate were used per 100 ml of consumed water for eight weeks period. Then, 48 hours after the last exercise session and after eight hours of fasting, tissue samples of gastrocnemius muscle were collected and enzyme activity of glutathione peroxidase (GPX) and total antioxidant capacity (TAC) in gastrocnemius muscle was measured by spectrophotometric method. Data were analyzed using one-way analysis of variance and Tukey’s post hoc tests at the significant level p≤0.05. Results: The results showed that after eight weeks of endurance training along with zinc supplementation there was a significant increase in GPX of gastrocnemius muscle compared to the endurance training group (p=0.001). In addition, eight weeks of endurance training showed a significant decrease in GPX of gastrocnemius muscle compared to the control group (p=0.03). Moreover, endurance training along with zinc supplementation also showed a significant increase in TAC of gastrocnemius muscle as compared to supplement (p=0.008) and training (p=0.001) groups. Conclusion: Considering the effect of zinc supplementation along with endurance training on increasing of GPX and TAC, zinc supplementation will probably prevent the reduction of antioxidant enzymes and complications caused by strenuous endurance training.