چکیده:
در مطالعه حاضر مزیت نسبی گروههای عمده برنج(برنج دانهبلند مرغوب،برنج دانه بلند پرمحصول،برنج دانه متوسط مرغوب و برنج دانهکوتاه)در استانهای گیلان و مازندران طی سالهای 1373-79 و بر اساس آمار و اطلاعات طرح هزینه تولید وزارت جهاد کشاورزی بررسی گردیده است.در این تحقیق برای محاسبه مزیت نسبی از شاخص هزینه منابع داخلی بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد که طی دوره 1373-79 به طور متوسط درصد بهرهبرداران دارای مزیت نسبی برای گروههای برنج دانهبلند مرغوب،دانهبلند پرمحصول،دانهمتوسط مرغوب و دانهکوتاه در استان مازندران به ترتیب برابر 9/1،46/7،30/0 و 66/4 و در استان گیلان به ترتیب معادل 4/3،19/7،4/0 و 8/1 بوده است.با ملاحظه این اعداد میتوان دریافت که درصد بیشتری از بهرهبرداران استان مازندران در مقایسه با بهرهبرداران استان گیلان از مزیت نسبی برخوردارند.
خلاصه ماشینی:
"نتایج تحقیق حاضر نشان میدهد که طی دوره 3731-97 به طور متوسط درصد بهرهبرداران دارای مزیت نسبی برای گروههای برنج دانهبلند مرغوب،دانهبلند پرمحصول،دانهمتوسط مرغوب و دانهکوتاه در استان مازندران به ترتیب برابر 9/1،64/7،03/0 و 66/4 و در استان گیلان به ترتیب معادل 4/3،91/7،4/0 و 8/1 بوده است.
تعداد بهرهبرداران مورد بررسی در گروههای عمده برنج در استانهای گیلان و مازندران (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:نتایج تحقیق بر اساس آمار هزینه تولید وزارت جهاد کشاورزی متوسط سطح زیر کشت بهرهبرداران مورد پرسش قرار گرفته،به تفکیک در هریک از گروههای عمده برنج در دو استان گیلان و مازندران در جدول 5 گزارش شده است.
متوسط سطح زیر کشت بهرهبرداران گروههای عمده برنج در استانهای گیلان و مازندران (به تصویر صفحه مراجعه شود) مأخذ:نتایج تحقیق بر اساس آمار هزینه تولید وزارت جهاد کشاورزی محاسبه مزیت نسبی برای محاسبه مزیت نسبی لازم است توضیحاتی درباره عوامل مؤثر و چگونگی محاسبه آنها به شرح زیر ارائه شود: 1.
در هردو استان درصد بهرهبرداران دارای مزیت نسبی گروه برنج دانهبلند که از کل سطح زیر کشت پنج گروه عمده،74/7 درصد را به خود اختصاص داده،بسیار اندک بوده(به استثنای سال 5731 که قیمت جهانی و متوسط قیمت وارداتی ایران بالا بوده است)به گونهای که طی دوره 3731-97 این درصد به طور متوسط در استانهای گیلان و مازندران به ترتیب 4/3 و 9/1 درصد بوده است.
محاسبه مزیت نسبی در این گروه در دو استان نمایان میسازد که بهرهبرداران در تولید محصول برنج نسبت به سایر گروهها مزیت نسبی بیشتری داشتهاند به طوری که درصد بهرهبرداران دارای مزیت نسبی در استانهای گیلان و مازندران به طور متوسط به ترتیب 91/7 و 64/7 بوده است."