چکیده:
در این مطالعه خط فقر و شاخص امنیت غذایی خانوارهای شهری و روستایی ایران طی سالهای 1380-86 در دو حالت با و بدون احتساب ضایعات نان محاسبه شده است. برای محاسبه خط فقر از روش خط فقر براساس نیاز به کالری و برای محاسبه شاخص امنیت غذایی از روش شاخص جمعی امنیت غذایی خانوار استفاده شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در سال 1386 در مناطق شهری تنها دهک اول درآمدی کمتر از استاندارد انرژی دریافت کرده که بااحتساب ضایعات نان درمحاسبات، به پنج دهک اول درآمدی افزایش یافته است. در مناطق روستایی نیز در همین سال بدون احتساب ضایعات نان، چهار دهک اول درآمدی و بااحتساب ضایعات نان، پنج دهک اول زیر خط فقر مطلق براساس کالری قرار گرفته اند. همچنین طی سالهای 1380-86 بااحتساب ضایعات نان، شاخص امنیت غذایی در مناطق شهری در مقایسه با مناطق روستایی به شدت کاهش و خط فقر به سرعت افزایش داشته و شاخص امنیت غذایی و اجزای تشکیل دهنده آن در مناطق شهری و روستایی ایران طی سالهای مطالعه روند مشخصی نداشته و دارای فراز و نشیب زیادی بوده است.
خلاصه ماشینی:
"براورد خط فقر سرانه در مناطق روستایی براساس نیاز به کالری بدون احتسابضایعات(واحد:ریال) (به تصویر صفحه مراجعه شود)مأخذ:یافتههای تحقیق نتایج جدول 4 نشان میدهد که خط فقر در مناطق روستایی با احتساب ضایعات نیز درسال 80 معادل 2280814 ریال تخمین زده شده و تا سال 83 این رقم افزایش و در سال 84 و85 کاهش و در سال 86 مجددا افزایش یافته و به مقدار 9279832 ریال رسیده است.
مقایسه خط فقر سرانه براساس نیاز به کالری در مناطق شهری و روستایی در دوحالت با و بدون احتساب ضایعات نان(واحد:ریال) (به تصویر صفحه مراجعه شود)مأخذ:یافتههای تحقیق نتایج جدول 6 دلالت بر آن دارد که ضریب جینی توزیع مخارج بین فقرا در مناطقشهری بدون احتساب ضایعات نان در سال 1381 افزایش یافته بدین معنا که وضعیت توزیع غذابین فقرا در این سال نسبت به سال 1380 ناعادلانهتر شده است.
شاخص امنیت غذایی خانوارهای شهری از نظر انرژی دریافتی در حالتهای با وبدون احتساب ضایعات نان (به تصویر صفحه مراجعه شود)مأخذ:یافتههای تحقیق نتایج مندرج در جدول 7 نیز دلالت بر آن دارد که در مناطق روستایی نیز بدون در نظرگرفتن ضایعات نان،سطح فقر غذایی در سالهای 1381 و 1382 کاهش و سپس در 1383افزایش و مجددا در سالهای 1384 و 1385 کاهش یافته و به صفر رسیده و در سال 1386 به 40درصد افزایش یافته است.
شاخص جمعی امنیت غذایی خانوار مناطق روستایی از نظر انرژی دریافتی در حالتبا و بدون احتساب ضایعات نان (به تصویر صفحه مراجعه شود)مأخذ:یافتههای تحقیق همان طور که ملاحظه شد،با وارد نمودن ضایعات نان در محاسبات شاخص جمعیامنیت غذایی خانوار،خط فقر افزایش و شاخص امنیت غذایی در اکثر موارد تغییرات رو بهکاهشی داشته به طوری که در برخی سالها این تغییرات منجر به کاهش سطح شاخصامنیت غذایی شده است."