خلاصة:
کوفتگی عضلانی تأخیری، اغلب پس از تمرینات ناآشنا رخ میدهد و موجب دور شدن ورزشکار یا فرد مبتدی از ورزش میشود. دستیابی به روشی آسان و بیضرر برای پیشگیری از این عارضه یا درمان آن، از دغدغههای مربیان و ورزشکاران است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر مصرف کوتاهمدت عصارۀ زنجبیل بر کوفتگی عضلانی تأخیری پس از تمرینات برونگرا در دختران دانشجوی غیرورزشکار بود. به این منظور، 45 دانشجوی دختر غیرورزشکار با میانگین سن 48/2 ±02/22 سال، میانگین قد67/5±3/159سانتیمتر ، میانگین وزن 8±14/57 کیلوگرم و میانگین شاخص تودۀ بدن (BMI) 99/2±55/22 کیلوگرم بر مترمربع از میان داوطلبان بهعنوان نمونه انتخاب و بهطور تصادفی به سه گروه، شامل گروه تجربی اول (مصرف زنجبیل، یک ساعت پیش از آغاز تمرین)، گروه تجربی دوم (مصرف زنجبیل بیدرنگ پس از پایان تمرین) و گروه کنترل (دارونما) تقسیم شدند. پروتکل تمرین به شکل 20 دقیقه پله زدن با شدت 15 گام در دقیقه در چهار مرحلۀ پنج دقیقهای و یک دقیقه استراحت بعد از هر مرحله در نظر گرفته شد. نمونههای خونی، بهمنظور سنجش مقادیر اینترلوکین-6(IL-6) و کراتین کیناز(CK) در زمانهای پیش از آغاز آزمون و 1، 24 و 48 ساعت پس از پایان آزمون اندازهگیری شد. علاوه بر نمونۀ خونی، شدت احساس درد عضلانی نیز در زمانهای یادشده اندازهگیری شد. نتایج نشان داد در تغییرات IL-6 بین سه گروه دارونما، گروه تجربی اول و دوم تفاوت معنیداری وجود دارد) 04/0 .(P=همچنین مشخص شد تفاوت معنیداری در تغییرات CK در بین سه گروه وجود دارد )01/0 (P=و این تفاوت تنها بین گروه کنترل با گروههای دیگر معنیدار بود) 032/0 .(P=از طرف دیگر مصرف زنجبیل، قبل و بعد از تمرین، هیچ تأثیر معنیداری بر احساس درد در عضلات نداشت )12/0 .(P=با توجه به یافتههای این پژوهش شاید بتوان گفت بهمنظور جلوگیری از افزایش سطوح IL-6 و CK، مصرف زنجبیل قبل از اجرای فعالیت ورزشی ( پیشگیری) نسبت به مصرف آن پس از فعالیت ورزشی (درمان) سودمند است.
ملخص الجهاز:
"با توجه به این موضوع هدف محققان این است که مشخص کنند آیا مصرف زنجبیل قبل (پیشگیری) یا بلافاصله بعد از اجرای آزمون(درمانی) میتواند موجب پیشگیری یا کاهش علائم DOMS شود یا خیر؟ روششناسی پژوهش در ابتدا برای آزمودنیها (دانشجویان دختر غیرورزشکار) روند اجرای پژوهش(نوع برنامۀ تمرینی، زمانهای نمونهگیری خون و نتایج احتمالی) بهطور کامل توضیح داده شد که برخی افراد بعد از آن انصراف دادند، اما در نهایت 48 نفر رضایت خود را برای شرکت در پژوهش اعلام کردند که 3 نفر از این عده که دارو استفاده میکردند، کنار گذاشته شدند.
همچنین در گروه تجربی دوم، یک ساعت پس از آزمون افزایش (80درصد) در مقدار میانگین IL-6 صورت میگیرد (در اینجا باید به این نکته توجه داشت که شاید دلیل افزایش اولیه، طعم زنجبیل باشد که سبب ایجاد چنین واکنشی میشود)، هر چند این روند تا پایان 48 ساعت پس از تمرین رو به کاهش میگذارد (82- درصد).
از طرف دیگر یافتهها نشان داد مصرف زنجبیل یک ساعت پیش و بلافاصله پس از تمرین نمیتواند تأثیر معنیداری بر تغییرات شدت احساس درد داشته باشد.
نتیجۀ حاصل در این تحقیق با یافتۀ تحقیق حاضر در این زمینه همسوست، اما با توجه به اینکه در تحقیق حاضر زمان متفاوت مصرف زنجبیل(قبل و بعد از اجرای آزمون) و زمان متفاوت اندازهگیری درد (1، 24 و 48 ساعت) مورد نظر قرار گرفته است، احتمال دخیل بودن سازوکارهای متفاوت در پاسخ آزمودنیها به درد بسیار زیاد است."