خلاصة:
برنامههای توسعهای در جوامع محلی، بدون همراهی و مشارکت ساکنان، با چالشهای متعددی در اجرا مواجه خواهند شد. توانمندسازیِ ساکنان قبل از اجرای این برنامهها، ضمن کاهش آسیبها و هدر رفت هزینهها، منجر به تسهیل و تسریع در اجرا و بروز پیامدهای مثبتِ طرحهای کارآفرینانه خواهد شد. مبتنی بر این رویکرد، هدفِ این پژوهش، شناسایی و اولویتبندیِ مهمترین شاخهای توانمندسازِ اکوتوریسم کارآفرینانه در مناطق روستاییِ استان سیستان و بلوچستان بوده است. روش پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از نوع توصیفی- پیمایشی میباشد. جامعۀ آماری پژوهش، شامل کارشناسان مرتبط با حوزۀ گردشگریِ ادارۀ کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سیستان و بلوچستان و برخی از اساتید دانشگاه به تعداد 26 نفر بود که سرشماری شدند. دادههای پژوهش بر اساس پرسشنامۀ محققساختۀ ارجحیتبندی که مبتنی بر شاخصهای شناساییشده تدوین شده بود جمعآوری و به کمک نرمافزار Expert Choice تحلیل شد. نتایج پژوهش، نشان از شناساییِ چهار شاخص اصلی بود که توانمندسازی روانشناختی با وزن 459/. در جایگاه نخست قرار گرفت. توانمندسازی سیاسی با وزن 226/.، توانمندسازی اقتصادی با وزن 172/. و توانمندسازی اجتماعی با وزن 142/. در رتبههای بعدی قرار گرفتند. بنابراین به خطمشیگذاران حوزۀ اکوتوریسم کارآفرینانه توصیه میشود برای رشد و توسعۀ این صنعت، توانمندسازی ذهنی و روانیِ جوامع هدف را در اولویت برنامههای خود قرار دهند.
Developmental programs in local communities، without the support and participation of residents، will face numerous challenges in implementation. Empowering residents before implementing these programs، while reducing the costs and losses، will facilitate and speed up the implementation of the positive outcomes of entrepreneurial initiatives. Based on this approach، the purpose of this study was to identify and prioritize the most important components of empowerment of entrepreneurial ecotourism in rural areas of Sistan and Balochestan province. The research method is purposeful، applied and descriptive-survey method. The statistical population of the study consisted of experts related to the tourism area of the Directorate General of Cultural Heritage، Handicrafts and Tourism of Sistan and Baluchestan province، and some university professors were 26 who were counted. The research data were collected based on the priority questionnaire، which was based on identified components and indicators and analyzed with Expert Choice software. Political empowerment with weight of 226 was ranked as first، Economic empowerment with weight of 172، And social empowerment with a weight of 142 were ranked as second and third، respectively. Therefore، it is recommended that policy makers in the field of entrepreneurial ecotourism should develop the mental and intellectual empowerment of target communities in their priorities.
ملخص الجهاز:
مبتنی بر این رویکرد، هدف این پژوهش ، شناسایی و اولویت بندی مهم ترین شاخ های توانمندساز اکوتوریسم کارآفرینانه در مناطق روستایی استان سیستان و بلوچستان بوده است .
بنابراین به خط مشیگذاران حوزٔە اکوتوریسم کارآفرینانه توصیه میشود برای رشد و توسعۀ این صنعت ، توانمندسازی ذهنی و روانی جوامع هدف را در اولویت برنامه های خود قرار دهند .
جوامع محلی نیز با آگاهی نســـبت به ارزش های تجاری و اجتماعی میراث طبیعی و فرهنگی خود، در حفاظت از این منابع ، تقویت خواهند شـد ( Haring ٢٠١٤ ,Claudio &).
دو چارچوبی که از ســال ١٩٩٠ به طور فزاینده ای در پژوهش های گردشــگری اســتفاده شــده اســت ، دیدگاه ســین (١٩٨٥) مبتنی بر کاهش فقر از طریق ارتقای مالکیت (٢٠١٣ ,Croes et al) و دیدگاه فریدمن (١٩٩٢)، که توســعه را به عنوان فرایند روانشــناختی، اجتماعی و توانمندســازی ســیاســی در نظر گرفته است ، میباشند (٢٠١١ ,Scheyvens ;٢٠١٤ ,Boley et al).
تعیین اولویت زیرشاخص ها و مدل نهایی تحقیق (به تصویر صفحه رجوع شود) در پژوهش های دیگری نیز توانمندســـازی ســـاکنان محلی به عنوان پیش نیاز حیاتی توســـعۀ کارآفرینی گردشــگری در مناطق روســتایی مورد تأکید قرار گرفته اســت .
در رابطه با قرار گرفتن این شاخص در رتبۀ چهارم ، نکتۀ مهمی باید یادآوری شود و آن اینکه ساختار اجتماعی در مناطق روستایی استان سیستان و بلوچستان ، به طور عمده مبتنی بر مناسبت های قومی، طایفه ای و متأثر از بافت فرهنگی و باورهای محلی است .
Sociocultural sustainability of rural community-based tourism : case study of local participation in fair trade coffee trail, Nicaragua, Thesis for: MSc, Linnaeus University, Department of Organization and Entrepreneurship.