خلاصة:
بررسی روند توسعه کشورها حاکی از آن است که توسعه بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی و یا حتی فراتر از آن، به عنوان پیش نیاز ضروری برای تحقق توسعه پایدار کشور امری حیاتی است. با تحولاتی که در کشاورزی و تغییر آن از کشاورزی معیشتی به کشاورزی متعارف و بعد از آن صنعتی و حال حرکت به سوی کشاورزی تجاری صورت گرفته است سوال این است که آیا در فرایند تجاری شدن کشاورزی امکان نیل به اهداف توسعه پایدار امکان-پذیر خواهد بود یا خیر؟ و جایگاه کشاورزان خرده پا در این فرایند کجاست؟ در این مقاله با مرور منابع مکتوب در این زمینه ضمن تشریح اهمیت بخش کشاورزی و تجاری شدن آن و ارتباط آن با تامین امنیت غذایی به بررسی این فرایند پرداخته و بر ضرورت توجه به کشاورزان خرده پا در این فرایند تاکید مینماید. بررسی روند توسعه کشورها حاکی از آن است که توسعه بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی و یا حتی فراتر از آن، به عنوان پیش نیاز ضروری برای تحقق توسعه پایدار کشور امری حیاتی است. با تحولاتی که در کشاورزی و تغییر آن از کشاورزی معیشتی به کشاورزی متعارف و بعد از آن صنعتی و حال حرکت به سوی کشاورزی تجاری صورت گرفته است سوال این است که آیا در فرایند تجاری شدن کشاورزی امکان نیل به اهداف توسعه پایدار امکان-پذیر خواهد بود یا خیر؟ و جایگاه کشاورزان خرده پا در این فرایند کجاست؟ در این مقاله با مرور منابع مکتوب در این زمینه ضمن تشریح اهمیت بخش کشاورزی و تجاری شدن آن و ارتباط آن با تامین امنیت غذایی به بررسی این فرایند پرداخته و بر ضرورت توجه به کشاورزان خرده پا در این فرایند تاکید مینماید. کلید واژه: کشاورزی تجاری، کشاورز خرده پا، توسعه پایدار، امنیت غذایی
By investigating the development trends of countries indicates that the development of the agricultural sector as one of the most important economic sectors or even beyond, is a vital prerequisite for the sustainable development of each country. Changes in agriculture and its shift from subsistence agriculture to conventional agriculture and then industrialization and now moving towards commercial agriculture, the question remained whether in the process of commercialization of agriculture it will achieve the objectives of sustainable development? This article reviews the documents and discusses the importance of the agricultural sector, commercialization, its relationship with food security, and emphasizes the need to pay attention to smallholder farmers in this process. By investigating the development trends of countries indicates that the development of the agricultural sector as one of the most important economic sectors or even beyond, is a vital prerequisite for the sustainable development of each country. Changes in agriculture and its shift from subsistence agriculture to conventional agriculture and then industrialization and now moving towards commercial agriculture, the question remained whether in the process of commercialization of agriculture it will achieve the objectives of sustainable development? This article reviews the documents and discusses the importance of the agricultural sector, commercialization, its relationship with food security, and emphasizes the need to pay attention to smallholder farmers in this process.
ملخص الجهاز:
٤ـ اثرات تجاري سازي کشاورزي بر کشاورزان خرده پا کشاورزان خرده پا اغلب با خانواده اداره مي شوند و داراي دو يا کمتر هکتار زمين هستند و استقلال آنان در کشت و بازاريابي محصولات کشاورزي منجر به تنوع زيستي در مزارع آنان شده لذا در بحران هاي اقتصادي انعطاف بيشتر داشته و در بسياري از مناطق جهان آنان را به ستون فقرات بالقوه تأمين مواد غذايي پايدار تبديل کرده است (٢٠١٩ ,.
طبق گزارش توسعه بانک جهاني در سال ٢٠٠٨ بهبود بهره وري، سودآوري و پايداري کشاورزان خرده پا به عنوان اصلي ترين راه برون رفت از فقر و استفاده از کشاورزي براي توسعه است (٢٠٠٨ ,The World Bank) که اين امر از طريق بهبود مشوقهاي قيمت ، سرمايه گذاريهاي عمومي بيشتر و بهتر و نيز دسترسي بهتر به بازار و اعتبارات، سازمانهاي توليد کننده موثر و نيز ترويج نوآوري از طريق و فناوري امکانپذير است (٢٠١٥ ,Uy).
Jones &Glover (2019 دامنه تأثير شيوه هاي ورود به سيستم شيوه هاي محروميت سرمايه طبيعي توسعه کالاهاي عمومي محلي (همچون آبياري، جاده ها) سلب مالکيت زمين ، محدوديت دسترسي به آب، آلودگي روابط توليد خريد نهاده ها از خرده مالکان محلي ، محصولات نيروي کاربر سرمايه گذاري فشرده بر تک محصولي بازار خروجي توسعه بازارهاي جديد (چرخه هاي ارزش)، جايگزين نهاده هاي وارداتي اشباع بازارهاي محلي کشاورزي سازمان جهاني غذا و کشاورزي(FAO) در انتشار خود با عنوان "مقابله با چالشهاي غذا و کشاورزي: کشاورزان خرده پا در دستورکار" به پنج مورد به عنوان عامل تغيير اشاره مي کند: خانواده کشاورزان، زنان روستايي ، سرمايه گذران زيرساختها، افراد آسيب پذير و سياست گذران (٢٠١٩ ,.