خلاصة:
تاثیر گیاهان حاوی فنولها و آنتی اکسیدانها به همراه تمرینات مقاومتی بر بیماریهای دیابت، آترواسکلروز و اختلالات لیپیدی همواره مورد توجه بوده است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر تعیین اثر تعاملی تمرین مقاومتی و مصرف عصاره دانه گشنیز بر آپولیپوپروتئین A و نیمرخ لیپیدی موشهای صحرایی نر دیابتی بود. این پژوهش یک مطالعه تجربی است که بر روی 40 سر موش صحرایی نر دیابتی انجام شد. نمونهها به طور تصادفی در 4 گروه (1- گروه تمرین، 2- گروه تمرین - عصاره، 3- گروه عصاره و 4- گروه کنترل) قرار گرفتند. القای دیابتازطریقتزریقوریدی 55 میلی گرم استرپتوزوتوسین بهازایهرکیلوگرموزنبدندر موشها ایجاد شد. سپس 6 هفته تمرین مقاومتی (5 روز در هفته با شدت 30-100 درصد وزن بدن) بر روی نردبان اعمال شد. عصاره گشنیز به میزان روزانه 150 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی به موشها خورانده شد. پس از 6 هفته تمرین مقادیر سرمی آپولیپوپروتئین A، HDL، LDL، TG و TC اندازهگیری شد. نتایج پژوهش نشان داد تمرین مقاومتی و مصرف عصاره دانه گشنیز باعث افزایش غیر معنیدار در آپولیپوپروتئین A در گروههای تجربی شد. میزان HDL سرمی به طور معناداری در گروههای تجربی افزایش و مقادیر LDL و TCکاهش نشان داد (041/0>p). به نظر میرسد تمرینات مقاومتی میتواند در کاهش اختلالات لیپیدی در بیماران دیابتی و عوارض ناشی از آن موثر باشد هرچند، برای دستیابی به نتایج دقیقتر نیاز به پژوهشات بیش تری است.
The effect of plants containing phenols and antioxidants along with resistance training on diabetes, atherosclerosis and lipid disorders has always been concerned. The aim of this study was to determine the interactional effect of resistance training and coriandrum sativum extract consumption on apolipoprotein A and lipid profile in male diabetic rats. The present experimental study was conducted on 40 male diabetic rats. The rats were randomly divided into four groups: 1-resistance training, 2-resistance training- extract, 3-extract and 4-control. Diabetes was induced by STZ injection (55 mg/kg of body weight of mice); then, they performed resistance training on a ladder for 6 weeks (5 days a week with an intensity of 30-100% of body weight) and coriandrum sativum extract (150 mg/kg of body weight daily) was consumed orally. After 6 weeks of training, serum levels of the APO-A1, LDL, HDL, TC and TG were measured. The results showed that resistance training and coriandrum sativum extract insignificantly increased APO-A1 in experimental groups. Serum HDL significantly increased and LDL and TC levels decreased in experimental groups (P<0.041). It seems that resistance training can influence decreasing lipid disorders in diabetic patients and their complications. However, more research is needed to achieve more accurate results.