ملخص الجهاز:
میتوانستند آتش را برای تغییر دادن گیاهان به کار برند و آنها را به صورتی درآوردند که خوشایند حیوانات باشند- حیواناتی که آدمی به صید آنها راغب بود،بعدا به شیر و گوشت و پوست آنها نیاز داشت.
عدهای اظهارنظر کردهاند که بسیاری از انواع پستانداران بزرگ در زمانی منقرض شدهاند که فرهنگهای صید کمال بسیار یافته بودند و بسیاری از این حیوانات تقریبا در همان تاریخ منقرض گشتهاند و علل آشکار دیگری برای این انقراضها،جز فعالیتهای آدمی، وجود ندارد.
آدمی فقط در این اواخر به آن اندازه پرشمار و دارای سلاحهای قوی شده است که محققا می- تواند از طریق صید انواع وحشی آنها را نابود کند.
صید تجاری در بعضی از ناحیهها،که حیوانات وحشی در آنجاها فراوانند،به شرطی که براساس حفظ نوع آن حیوانات انجام شود، چشمداشتی برای تهیهء گوشت و فرآوردههای دیگر حیوانی است که به اندازهء آنچه از پرورش حیوانات اهلی در همان ناحیهها به دست میآید،یا بیش از آن عاید میسازد.
اگرچه صید ماهی در آغاز محدود به ناحیههای نزدیک به دریا بود،اما ساختن کشتیهای کافی و ابداع تکنیکهای صید،به نوع آدمی امکان داد که فشارهای صید ماهی را به همهء اقیانوسهای جهان وارد آورد و از حیوانات گوناگون دریایی برای تأمین نیازمندیهایش استفاده کند.
گردآوری خوراک دربارهء اینکه آدمیان نخستین به حیواناتی که صید میکردند وابستگی بیشتر داشتند یا به خوراکهای گیاهی که از جنگل و زمینهای باز گردآوری میکردند،نظریههای متفاوت وجود دارند.
جهت دوم،که بیشتر به خاکهای جنگلی کمتر حاصلخیز اختصاص داشت، عبارت بود از کشاورزی تعویضی12،یعنی انداختن درختان و سوزاندن آنها به منظور حاصلخیز ساختن خاک،چندسال استفاده و رها ساختن زمین به حال خود.