چکیده:
هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر ترکیب عصارة آبی زعفران و تمرین هوازی بر غلظت آنزیم های آنتیاکسیدانی در کبد موش های صحرایی دیابتیشده با استرپتوتوزوسین بود. در این تحقیق که از نوع تجربی بود، ٧٠ موش صحرایی ویسـتار نـر به صورت تصادفی در پنج گروه شامل کنترل سالم ، کنترل دیابتی، دیابتی با تمرین هوازی، دیـابتی بـا مصـرف عصـارة آبـی زعفران ، دیابتی با ترکیب تمرین هوازی و مصرف عصارة آبی قرار گرفتند. نمونه ها دو هفته (١٤جلسه ) به تمـرین و مصـرف زعفران پرداختند و در پایان فعالیت آنزیم های آنتیاکسیدانی سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز کبدی آنها ارزیابی شد. مقایسه گروه ها از لحاظ آماری، با آزمون آنالیز یکطرفه (ANOVA) و آزمون تعقیبی شفه انجام گرفـت . نتـایج نشان داد، تمرین هوازی و مکمل سازی زعفران همزمان در سطح معناداری(٠/٠٥> P) سبب کـاهش (GPX)، و بـا همـان سطح معناداری(٠/٠٥> P) موجب افزایش (SOD) نسبت به گروه کنترل دیابتی شد. همچنـین ترکیـب تمـرین هـوازی و مصرف عصارة آبی زعفران به تغییر معناداری در فعالیت آنزیم کاتالاز کبدی منجر نشد.
خلاصه ماشینی:
اثر ترکیب عصارة آبی زعفران و تمرین هوازی روی برخی شاخص های استرس اکسیداتیو کبدی موش های نر دیابتی جمال فاضل کلخوران ١ - علی شیبک استادیار گروه رفتار حرکتی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران – کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزش دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج چکیده هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر ترکیب عصارة آبی زعفران و تمرین هوازی بر غلظت آنزیم های آنتیاکسیدانی در کبد موش های صحرایی دیابتیشده با استرپتوتوزوسین بود.
در این تحقیق که از نوع تجربی بود، ٧٠ موش صحرایی ویسـتار نـر به صورت تصادفی در پنج گروه شامل کنترل سالم ، کنترل دیابتی، دیابتی با تمرین هوازی، دیـابتی بـا مصـرف عصـارة آبـی زعفران ، دیابتی با ترکیب تمرین هوازی و مصرف عصارة آبی قرار گرفتند.
نتایج و یافته ها غلظت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز(GPX)، سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) و کاتـالاز (CAT) بعـد از دو هفته تیمار در بین پنج گروه در جدول ١ ارائه شده است .
تحلیل تفاوت بین میانگین ها بر غلظت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز کبدی در گروه های پنج گانه پس از دو هفته تیمار ( به تصویر صفحه مراجعه شود)نتایج جدول ٣ نشان میدهد ترکیب مصرف عصارة آبی زعفران و تمرین هـوازی بـر غلظـت آنـزیم گلوتاتیون پراکسیداز تأثیر معناداری داشت (٠٠٠٠=P و ٢٤/٥٢= F)، به گونه ای که پس از دو هفتـه در گروه دیابتی با ترکیب عصارة آبی زعفران و تمرین هوازی کـاهش معنـاداری نسـبت بـه گـروه کنتـرل دیابتی (٠٠٠٠=P) و گروه دیابتی با تمرین هوازی (٠٠١=P) مشاهده شد.
نتایج تحلیل واریانس یکطرفه بر غلظت آنزیم کاتالاز کبدی (SOD) در گروه های پنج گانه پس از دو هفته تیمار در جدول ٦ ارائه شده است .