چکیده:
این پژوهش درصدد شناسایی ریسکها، از طریق فرایند ارزیابی و مدیریت ریسک و همچنـین در تلاش برای بررسی وضعیت ریسکهای گردشگری و تخمین سـطح و طبقـه بنـدی آنهـا در شهرستان خرمآباد است . در این مطالعه از دیدگاه سیستم گردشگری بـرای بررسـی ریـسکهـا استفاده شده است . برای این منظور با بررسی ادبیات نظری و دیـدگاه کارشناسـان، ریـسکهـا شناسایی شدند و سپس برای ارزیابی پارامترهای ریسک از مـدل Dematel- ANP و تکمیـل پرسشنامه توسط دو گروه مدیران و گردشگران در سیـستم گردشـگری شهرسـتان خـرم آبـاد استفاده گردید. نتایج پژوهش حاضر، حاکی از آن است که در بین ریسکهـای شناسـایی شـده در منطقه مورد مطالعه ، که عبارتند: از ریسکهای سیاسی ، ریسکهـای حقـوقی ، ریـسکهـای اقتصادی و مالی ، ریسکهای اجتماعی - فرهنگی ، ریسکهای بهداشتی و محیطی ، ریسکهـای تکنولوژیکی ، ریسکهای ساختاری و عملکردی و ریسکهای ایمنی و امنیـت و ریـسکهـای تکنولوژیکی بیشترین احتمال وقوع را دارند. بیشترین مقـدار شـدت ، مربـوط بـه ریـسکهـای ساختاری و عملکردی است . همچنین از طبقه بنـدی ریـسکهـا کـه در سـاختار سیـستماتیک گردشگری شهرستان خرم آباد مشخص گردید، سطح ریسک در این محدوده، نسبتا بالاسـت و مهم ترین سطح ریسک مربوط به ریسکهای ساختار مدیریتی و عملکردی می باشد.
Introduction: In general، the risks can disrupt the system or parts of it and disturb its stability. The diversified of tourism dimensions and its nature caused that tourism to be a systematic feature. Tourism system is mainly open system so that، tourism system is man-made، possibility and complex. This system contains an internal structure and an external structure. Therefore، risks and events can affect the system structure and disturb it. According to previous studies، tourism system risk is composed of a number of types of risk، physical–the risk of physical harm to the consumer as a result of the functioning of the product; financial–the risk that the money invested in the product will be lost; performance–the risk identified with the possibility that the product will not operate as expected; social–the fear that the purchase will not conform to the standards of the reference group; psychological–the fear that the product will not be compatible with the self-image of the consumer; time–the possibility that the consumption of the product will be overly time consuming; and opportunity loss–the risk that by taking a course of one action، the consumer will miss out on doing something else he or she would prefer to do. Also، some researchers have pointed to the health، terrorism، crime and political instability risks. The main purpose of the study at hand is therefore to explore the risks that are relevant to system of tourism in Khoram Abad. So that in this paper، we use the membership grade of possibility and severity to establish the analysis of tourism risk.
خلاصه ماشینی:
"در نتیجه باید گفت ، این عوامل منفی ، ریسکهایی محسوب می شوند که پتانسیل آسیب رسانی را دارند و سبب بروز خسارت در ساختار و سیستم Gunn Clare Leiper Hall Kemp Kaspar Zvaigzne Fuchs & Reichel Hsu & Lin Bentley & Page گردشگری می شوند و آنها را با مشکل مواجه می سازند (بنتلی و پیج ، ٨٥٨:٢٠٠٨ و تسای و چن ١٥٨:٢٠١١، 1 ).
بر اساس مطالعات پیشین ریسکهایی که در مطالعات گردشگری شناسایی شدهاند عبارتند از: «ریسکهای فیزیکی که به آسیب های فیزیکی برای مصرفکنندگان اطلاق می شود و به عنوان نتیجه ای از عملکرد محصول تلقی می شود، ریسکهای مالی و اقتصادی که عبارتند از ریسکهایی که مربوط به پولهای سرمایه گذاری شده می باشد و در محصولات از دست خواهند رفت ، ریسکهای ساختاری و عملکردی که شامل ریسکهای شناسایی شده محصولات با احتمالاتی می باشد که آنطور که انتظار می رود اداره نمی شود، ریسکهای اجتماعی ترس از اینکه خریدها مطابق با استانداردهای گروه مرجع نباشد، ریسکهای روانی ترس از اینکه محصولات سازگار با تصویر ذهنی خریداران نباشد و ریسکهای زمانی احتمال اینکه مصرف این محصول بیش از حد زما بر باشد» (فوچس و ریچل ،٨٤:٢٠٠٦؛ فوچس و ریچل ، ٢٦٧:٢٠١١؛ سونمز و گریف 2 ، ١٢٣:١٩٩٨؛ کوینتال و همکاران 3 ، ٧٩٨:٢٠١٠؛ سو ولین ، ٩٧٣:٢٠٠٦ و سیمسون و سیگو 4 ، ٣١٧:٢٠٠٨).
سهم ریسکهای اجتماعی نشان می دهد در محدوده مورد نظر، عوامل تهدید کننده اجتماعی - فرهنگی در حد چشم گیری نیست ، اما در صورت وقوع این دسته از ریسکها، ذهنیت گردشگران بسیار تحت تأثیر قرار خواهد گرفت و اثرات نامطلوبی را برای توسعه گردشگری منطقه در پی خواهد داشت ."