چکیده:
با توجه به اهميت مقوله امنيت غذايي و تاثير مستقيم قيمت ها در آن، در اين مقاله، به بررسي الگوي مصرفي خانوار، برآورد تقاضاي مواد خوراكي و اثر افزايش قيمت بر امنيت غذايي پرداخته شد. براي بررسي آثار تغذيهاي افزايش قيمت، كشش كالري، كربوهيدرات و پروتئين دريافتي خانوار به تفكيك محاسبه شد. در اين راستا، تمامي مواد خوراكي مصرفي خانوار روستايي بر اساس آمار هزينه-درآمد آنها به 16 گروه عمده تقسيم شد و با روش سيستم تقاضاي تقريباً ايده آل درجه دو سانسور شده، ضرايب تابع تقاضا برآورد و با استفاده از آن كشش خودقيمتي، متقاطع و مخارجي محاسبه شد. نهايتاً كشش عناصر غذايي (كالري، كربوهيدرات و پروتئين) و درصد تغيير در كالري، كربوهيدرات و پروتئين دريافتي با توجه به رشد قيمت مواد خوراكي طي سالهاي 1390 تا 1392 مورد توجه قرار گرفت. يافتههاي مطالعه، علاوه بر تعيين رابطههاي مختلف مكملي و جانشيني گروههاي كالايي، لوكس و يا ضروري بودن هر يك از آنها نشان داد افزايش قيمت در سه سال مذكور تاثير زيادي در كاهش عناصر غذايي دريافتي خانوار دارد. در بين كالاها، افزايش قيمت نان داراي بيشترين تاثير در امنيت غذايي در زمينه دريافت هر سه گروه ماده غذايي است و در بين گروه پروتئيني، مرغ و لبنيات بيشترين تاثير را دارند.
Considering the importance of food security and the effect of price increases on its، in this study household consumption pattern of food demand was surveyed and the impact of price increases on food security was considered. To study the effects of rising prices، the elasticities of calories، carbohydrates and protein for households were considered separately. In this regard، all rural household food groups were divided into 16 major groups according to their cost-income and with using censored quadratic almost ideal demand system; own prices، cross and expenditures elasticities of demand were calculated. Finally، nutrients elasticities (calories، carbohydrates، and protein) and percentage change in calories، carbohydrates and protein with respect to the growth of food prices during 2011 to 2013 were discussed. Apart from determining the complementarity and substitution of foods، and categorizing them into luxury or necessary commodities، the results reveal that the prices increase in these years have a large impact on reducing nutrient received by the household. Among commodities، rising the bread prices have the greatest impact on food security in terms of the three nutrients components and chicken and dairy protein in the corresponding group of protein have the greatest impact.
خلاصه ماشینی:
"کشش های قیمتی عناصر غذایی به تفکیک گروههای کالایی نان برنج لبنیات سبزیجات میوه گوشت دام پرندگان ماهی کشش کالری -0/37 -0/09 -0/09 -0/10 -0/08 -0/01 -0/08 0/09 کشش کربوهیدرات -0/38 -0/06 -0/12 -/03 -0/18 -0/05 -0/14 0/10 کشش پروتئین -0/40 -/05 -0/21 -0/06 -0/03 -0/07 -0/09 0/00 حبوبات قند و روغن تخم مرغ خشکبار سایر غلات سایر مواد سایر مواد شکر نباتی قندی روغنی کشش کالری -0/05 -0/16 -0/12 -0/09 -0/03 0/02 -0/07 -0/04 کشش کربوهیدرات 0/04 -0/01 -0/21 -0/13 0/04 -0/06 -0/01 0/02 کشش پروتئین 0/04 -0/03 -0/05 -0/05 -0/01 0/08 -0/05 -0/01 مأخذ: یافته های تحقیق جداول ٦، ٧ و ٨ به ترتیب درصد تغییر در کالری، کربوهیدرات و پروتئین دریافتی خانوار در اثر رشد قیمت سالهای ٩٠، ٩١و ١٣٩٢ را نشان می دهد و به نوعی تهدید امنیت غذایی در اثر افزایش قیمت در سه سال اخیر در نتیجه این تغییرات را نمایان می سازد.
درصد تغییر در پروتئین دریافتی خانوار در اثر افزایش قیمت مواد غذایی در سالهای ٩٠ تا ١٣٩٢ نان برنج لبنیات سبزیجات میوه گوشت دام پرندگان ماهی 0/02 -1/00 -0/75 -1/35 -2/14 -6/56 -6/01 -48/04 1390 0/04 -3/64 -2/83 -1/20 -3/72 -8/25 -1/38 -11/06 1391 0/05 -3/34 -2/60 -1/69 -4/12 -9/30 -1/56 -12/49 1392 حبوبات قند و شکر روغن تخم مرغ خشکبار سایر غلات سایر مواد سایر مواد نباتی قندی روغنی -0/45 -1/06 -2/61 -0/45 -1/56 -1/09 -1/10 1/43 1390 -0/40 -1/27 -1/21 -0/40 -1/97 -1/39 -1/27 2/48 1391 -0/56 -1/63 -1/50 -0/56 -2/21 -1/57 -1/63 2/75 1392 مأخذ: یافته های تحقیق نتیجه گیری و پیشنهادها با استفاده از سیستم تقاضای تقریبا ایدهآل درجه دو سانسور شده، ضرایب تابع تقاضا برای گروههای شانزدهگانه و بر اساس آن کشش های خود قیمتی ، متقاطع و مخارجی محاسبه شد."