چکیده:
صنعت مرغداری در دنیا یک صنعت بزرگ و سودآور است و در ایران نیز از سرمایه برترین قطب های اقتصاد است، ولی درصد ضایعات و تلفات در آن بسیار بالاست. مقایسه سالانه عملکرد مرغداری های گوشتی سراسر کشور حاکی از آن است که اختلاف بین کاراترین و ناکاراترین استانها به لحاظ عملکرد تولید مرغ گوشتی که در واقع بیانگر دامنه نوسان هزینه های نسبی تولید مرغ در مناطق مختلف است، از 12درصد در سال 1373 به حدود 16 درصد در سال 75 و بیش از 35درصد در سال 1380 افزایش یافته است(محمدی نژاد، 1387: 24). این پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر برمدیریت کاهش ضایعات مرغداریهای گوشتی شهرستان سربیشه صورت گرفته است . روش تحقیق این پژوهش بطریق پیمایشی می باشد. داده های مورد استفاده در این تحقیق با ارائه پرسشنامه به مخاطبان ، بدست آمد. جمعیت مورد مطالعه ، شامل کلیه مدیران واحدهای مرغداریهای گوشتی شهرستان سربیشه که بر اساس آمارهای سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی در سال 92 تعداد 84 واحد مرغداری گزارش شده، میباشد . در این تحقیق حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 71 نفر تعیین که به صورت کاملا تصادفی از بین جامعه هدف مورد مطالعه انتخاب شده اند. اطلاعات حاصل از پرسشنامه های مزبور توسط نرم افزارspss نسخه 18 تحلیل شد .نتایج حاصل از یافته های این پژوهش نیز نشان داد که مولفه های فنی الف (وجود مسئول فنی در مرغداری )، مولفه های فنی ب (آشنایی با روشهای کنترل سرما زدگی و گرما زدگی در جوجه ها) ، مولفه های فناوری (تناسب صحیح بین میزان جوجه ریزی و ظرفیت سالن) ،مولفه های مدیریتی( برنامه ریزی مدون برای تهیه خوراک جوجه و دارو ) با مدیریت کاهش ضایعات مرغداریهای گوشتی شهرستان سربیشه تفاوت و یا رابطه آماری معنی داری دارند .
خلاصه ماشینی:
"جدول شماره ٤- اولویت بندی مولفه های مدیریتی مورد مطالعه اولویت پارامتر میانگین انحراف از معیار ضریب تغییرات 1 حضور مدیر مرغداری در طول دوره پرورش 2/51 0/673 0/27 2 اعتقاد به رعایت اصول بهداشتی در سالن 2/45 0/733 0/30 3 آشنایی با تنظیم دفعات جوجه ریزی در سال 2/18 0/661 0/30 تعیین مقیاس ضایعات در مرغداریها برای سنجش مقیاس ضایعات از شش گویه در یک مجموعه منظم از عبارات دارای ترتیب ارائه شده است که مخاطبان میزان موافقت خود را با گویه ها در یک مقیاس سه قسمتی لیکرت از (کم ، متوسط ، زیاد) در دامنه (١ تا ٣) ابراز می دارند.
نتایج حاصل از یافته های این پژوهش نیز نشان داد که وجود مسئول فنی در مرغداری ، اختلاف زیاد در طول مدت پرورش ، ضریب تبدیل غذایی در واحد مرغداری ،میزان هدر رفت آب آشامیدنی در هر دوره ، ریختن جوجه بیشتر از ظرفیت سالن ، وجود انبار خوراک در مزرعه ، آشنایی با روشهای کنترل سرما زدگی و گرما زدگی در جوجه ها ، آشنایی با ایجاد شرایط محیطی مناسب در سالن ، آشنایی با سیستم های دان خوری ، آشنایی با نحوه و مدت زمان ذخیره غذایی طیور ، استفاده از آبخوری مناسب ، تناسب صحیح بین میزان جوجه ریزی و ظرفیت سالن ، وجود رابطه مناسب بین میزان جوجه ریزی و ظرفیت سالن ، وجود رابطه مناسب بین ظرفیت سالن و تجهیزات فنی لازم ، وجود سیستم های مناسب تهویه ، وجود انبار دارو و خوراک به صورت مجزا ،وجود ابزار و تجهیزات فنی ،برنامه ریزی مدون برای تهیه خوراک جوجه و دارو ، اعتقاد به رعایت اصول بهداشتی در سالن ، حضور مدیر مرغداری در طول دوره پرورش با مدیریت کاهش ضایعات مرغداریهای گوشتی شهرستان سربیشه تفاوت و یا رابطه آماری معنی داری دارد ."