چکیده:
ادوارد سعید به شیوه ای تحلیلی شرق شناسی غربی ها را در کتاب شرق شناسی (1978 خود به چالش می کشد. نگرش او از شرق شناسی، بازیافت رابطه ای نوین بین شرق و غرب است. شرق شناسی غربی ها، یعنی انگلیسی، فرانسوی و آمریکایی، مبتنی بر قدرت و سلطه سیاسی و عقیدتی غرب بر شرق است که نوعی اراده معطوف به قدرت نیچه ای است. از دیدگاه فردریش نیچه، طرح هر نظریه ای تمایلی برای حاکمیت است، ضمنا سیرتکامل دانایی انسان حاصل اراده معطوف به قدرت است. در این راستا، دانش، ابزار قدرت است. این مقاله با شیوه انتقادی و اصول نقد ادبی سعید و با استفاده از نظریات نیچه، نظریه شرق شناسی سعید را به چالش می کشد. بیان رسمی اراده معطوف به حقیقت، همان اراده معطوف به قدرت است که درنهایت منجر به ایجاد نوعی امپریالیسم فرهنگی می شود. علاوه بر آن، این مقاله به بررسی فرهنگ امپریالیستی در کتاب شرق شناسی سعید می پردازد که قوی ترین عامل سلطه امپریالیست در جهان استعماری محسوب می شود. سعید به شیوه آماتوریسم نشان می دهد که چگونه خلق همین فرهنگ در آثار ادبی قابلیت آن را دارد تا به یکی از قوی ترین عوامل مقاومت در جوامع پسااستعماری تبدیل شود. لیکن خود او درگیر نوعی امپریالیسم فرهنگی می گردد که با نقد و دنیای نظریه پردازی در چالش مداوم است.
خلاصه ماشینی:
علاوه بر آن ، اين مقاله به بررسي فرهنگ امپرياليستي در کتاب شرق شناسي سعيد مي پردازد که قوي ترين عامل سلطۀ امپرياليست در جهان استعماري محسوب مي شود.
H. Aram Veeser نـقـد زبـان و ادبـيات خـارجـي دوره دهــــم ، شـمـاره ١٤، بـهــار و تــابـســتــان ٢٣١٣٩٤ Edward Said: Orientalism and Cultural Imperialism نقش سعيد در پردازش تاريخ شرق مي پردازد و قدرت جادويي سعيد را به ترسيم مي کشد.
نکتۀ حائز اهميت اين است که نه فرهنگ و نه امپرياليسم ، هيچ کدام ساکن ، ايستا و نـقـد زبـان و ادبـيات خـارجـي دوره دهــــم ، شـمـاره ١٤، بـهــار و تــابـســتــان ٢٥١٣٩٤ Edward Said: Orientalism and Cultural Imperialism بي حرکت نيستند، بنابراين ، ارتباط بين آنها، همچون تجربيات تاريخي ، پويا، پرتحرک و پيچيده است .
اگرچه سعيد در شيوة بيانش کاملا از موضع قدرت مسائل را بررسي مي کند، ليکن کتاب شرق شناسي او يک اثر "آماتور" است ، يعني وصف همين شيوه براي عملکرد روشنفکر و نظريه پرداز که خود او هم آن را تحسين مي کند.
همان طور نـقـد زبـان و ادبـيات خـارجـي دوره دهــــم ، شـمـاره ١٤، بـهــار و تــابـســتــان ٣٣١٣٩٤ Edward Said: Orientalism and Cultural Imperialism که خود او اذعان مي دارد "تطبيق و سازش بين طبقۀ روشنفکر و نخبه و امپرياليسم جديد را مي توان به خوبي به عنوان يکي از پيروزي هاي خاص شرق شناسي به حساب آورد" (شرق شناسي، ترجمۀ گواهي ٥٧٦).
14 ,Spring & Summer 2015 34 ادوارد سعيد: شرق شناسي و امپرياليسم فرهنگي فرهنگ هاي متعالي در آثار ادبي انگليسي و در حيطۀ هنر ادبي اشاره مي کند.
کلیدواژه ها:
فرهنگ
،
شرق شناسی
،
اراده معطوف به قدرت
،
آماتوریسم
،
امپریالسیم فرهنگی