چکیده:
در ایدئولوژی اسلامی تغذیه بر جسم، فکر و ایمان انسان تاثیرگذار است و در منابع اسلامی گزارههای زیادی در زمینه تولید و تهیه مواد غذایی، تغذیه و فناوری غذایی وجود دارند که میتوانند مبنای طراحی فرایندها و سیستمهای غذایی باشند و یک برند برتر به نام "غذای طیب" را در مقیاس ملی و بینالمللی شکل دهند؛ از این رو در این مقاله تحلیلی به بررسی نظرات اسلامی در مورد غذای طیب، لزوم استانداردسازی غذای طیب، تدوین شاخصهای غذای طیب براساس مبانی اسلامی و مقایسه شاخصهای استخراجی با معیارهای غذای حلال، ارگانیک و فراسودمند (Functional Food) پرداخته شده است. برند حلال حاصل تبدیل معیارهای لااقلی دین اسلام در زمینه مواد غذایی به محصول و استانداردهای غذایی است. تحلیل عمیقتر گزارههای دینی ما را به پیشفرضهای بالاتری هدایت میکند که استفاده از آنها میتواند موجب شکلگیری یک برند غذایی برتر با عنوان برند غذایی طیب گردد که کیفیت آن به مراتب بالاتر از برند غذایی حلال میباشد. قرآن کریم عالیترین استانداردها را در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی تحت عنوان طیب ارائه نموده است تا تمامی جنبههای کیفیت را به لحاظ پاکبودن، بهداشتیبودن، ایمنبودن، مقویبودن و مغذیبودن تامین نماید. اجرای چنین استانداردهای پیشرفتهای نیازمند فهم صحیح قرآن، کسب دانشهای مدرن، آموزش و ترویج عملی فرهنگ طیب و اجرای سیستمهای تضمین ایمنی و کیفیت میباشد.
خلاصه ماشینی:
تبیین شاخصهای غذای طیب بهعنوان غذای برتر نسبت به غذای ارگانیک و فراسودمند سارا ناجی طبسی1*، حسین زمانی2، جواد فیضی3 چکیده در ایدئولوژی اسلامی تغذیه بر جسم، فکر و ایمان انسان تأثیرگذار است و در منابع اسلامی گزارههای زیادی در زمینه تولید و تهیه مواد غذایی، تغذیه و فناوری غذایی وجود دارند که میتوانند مبنای طراحی فرایندها و سیستمهای غذایی باشند و یک برند برتر به نام "غذای طیب" را در مقیاس ملی و بینالمللی شکل دهند؛ از این رو در این مقاله تحلیلی به بررسی نظرات اسلامی در مورد غذای طیب، لزوم استانداردسازی غذای طیب، تدوین شاخصهای غذای طیب براساس مبانی اسلامی و مقایسه شاخصهای استخراجی با معیارهای غذای حلال، ارگانیک و فراسودمند (Functional Food) پرداخته شده است.
با وجود آمارهای موجود که حاکی از نقش گسترده معتقدین به دین اسلام در مصرف مواد غذایی میباشد (3)، استفاده از قرآن کریم، تفاسیر معتبر و مددجویی از منابع واژهشناسی، افق جدیدی از نگاه مبتنی بر بصیرت و معرفت را خواهد گشود که این امر میتواند شکلدهنده یک برند برتر در مقیاس ملی و بینالمللی باشد.
<رجوع شود به تصویر صفحه> </رجوع شود به تصویر صفحه> تفاوت مفهوم غذای فراسودمند و طیب افزایش آگاهی از سلامت مصرفکنندگان و بیشترشدن تقاضا برای غذاهای سالمتر منجر به نوآوری و توسعه محصولات جدید و تولید بینالمللی مواد غذایی شده است که یکی از این محصولات و در واقع علوم جدید، غذاهای عملگرا یا فراسودمند میباشند.
Iranian Journal of Nutrition Sciences and Food Technology.
Journal of the Science of Food and Agriculture.