خلاصه ماشینی:
"آیا معیار سود برای وقف صحیح است؟ اقتصاددانان معمولا معیار سوددهی بالاتر را به عنوان معیار بهترین روش سرمایهگذاری انتخاب میکنند، سؤال این است که آیا در حوزه وقف از نظر اسلامی میتوان این معیار را مطرح کرد؟ در جواب باید گفت با اینکه دیدگاه اسلام در حوزه اقتصاد بیشتر روی رعایت منافع جامعه و مصرف کننده و حل مشکل بیکاری است،ولی مسأله افزایش سود نهادهای وقفی در تعارض با این رویکرد نیست، اگر در حوزه سرمایهگذاری وقف به دنبال بالاترین نرخ سود در چارچوب کارهای حلال و مشروع باشیم، زیرا با پایین رفتن سود نهایی وقفی آسیب اجتماعی هم بالا میرود،ولی با بالا رفتن بهرهوری از وقف عملا بخشی از مشکلات اجتماعی نیز حل میشود.
ضرورت مدیریت نوین مالی با ابزارهای ذکر شده،موقوفات نمیتواند جوابگوی چالشهای موجود در زمینه توسعه و حل مشکلات جامعه باشد،هدف اقتصادی مستقیم سرمایهگذاری اموال وقفی باید روی حداکثر درآمد نقدی از راه معاملات مشروع تکیه کند،تا بتواند علاوه بر تأمین هزینههای جاری موقوفه،حداکثر منافع را برای موقوف علیهم تأمین کند و این ممکن نیست مگر اینکه وقف دارای«مدیریت مالی»قوی و کارآمد باشد.
2. بجز یکی دو مورد در تاریخ اسلامی از جمله وقف ربع رشیدی،اکثر موقوفات از نظر مدیریت جنبه شخصی داشته و کوچک بوده است،لذا مدیریت آنها براساس ساختار«تولیت»و با تعیین«متولی»و «ناظر»انجام میگرفته،امروزه مدیریت سازمانهای اقتصادی تغییر اساسی یافته و برای ورود به صحنه گسترش سرمایهگذاری اموال وقفی نیازمند مدیریت نوین طبق استاندارهای جهانی هستیم،تأسیس (بخشهای سرمایهگذاری)در نهادهای وقفی یک امر ضروری میباشد در بعضی کشورهای اسلامی واحد توسعه و سرمایهگذاری وقفی در سازمانها و وزارتخانههای اوقاف تأسیس شد."