چکیده:
هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر دو نوع رژیم غذایی عنصر روی در دوران بارداری و شیردهی موش های ماده بر یادگیری، حافظه و عملکرد حرکتی نوزادان آنها بود. کمبود عنصر روی و مکمل عنصر روی در دوران بارداری و شیردهی مادر، ممکن است بر حافظه، یادگیری و عملکرد حرکتی نوزادان آنها تاثیر بگذارد. جامعة آماری تحقیق حاضر، موش های صحرایی ماده (نژاد آلبینو – ویستار) خریداری شده از انستیتو پاستور ایران بودند. بعد از مرحلة جفت گیری، 12 مادر باردار انتخاب و به 3 گروه تقسیم شدند و در هفتة آخر بارداری و کل دوران شیردهی رژیم غذایی مورد نظر را مصرف کردند. گروه اول، گروه کنترل بود که از غذای استاندارد استفاده کرد؛ گروه دوم، گروه دریافت کنندة مکمل روی که به مقدار ppm 10 مکمل روی به آب آنها افزوده شد؛ و گروه سوم، گروه کمبود روی که از غذای فاقد عنصر روی استفاده کردند. پس از اعمال متغیر مستقل، برای هر گروه 12 سر موش نر به عنوان نمونة آماری در نظر گرفته شد که در 56 روزگی تحت آزمون حافظه و یادگیری از طریق ماز آبی موریس قرار گرفتند و در 66 روزگی عملکرد حرکتی آنها به وسیلة دستگاه سنجش فعالیت حرکتی (Open Field) اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی توکی و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که کمبود عنصر روی در هفتة آخر بارداری و دوران شیردهی موجب تخریب یادگیری، حافظه و ضعف در عملکرد حرکتی می شود. به علاوه مکمل عنصر روی، سبب بهبود یادگیری و حافظه شد، اما تأثیر معنی داری بر عملکرد حرکتی نوزادان نداشت.
خلاصه ماشینی:
"پالمیتر7و همکاران با حذف روی در کیسههای سیناپسی در گروهی از موشها و مقایسۀ آنها با گروهکنترل از آزمونهای یادگیری و حافظه با استفاده از ماز آبی موریس و ماز شعاعی بیان کردند که گروه آزمایشی،حرکات و حافظهای مشابه گروه کنترل دارند و حذف روی موجب از بین رفتن یادگیری فضایی،حافظه یا(1)- buloG (2)- otiveD (3)- ezaM T (4)- salaH (5)- drawdE (6)- dnalneP (7)- retimlaP عملکرد حسی-حرکتی در موشها نمیشود33.
د)عملکرد حرکتی(که مسافت کل پیموده شده و زمان فعالیت حرکتی در دستگاه dleif-nepo برایسنجش عملکرد حرکتی مورد توجه قرار گرفت) روش اعمال رژیمهای غذایی گروه اول:گروه کنترل که از هفتۀ آخر بارداری تا پایان دورۀ شیردهی تحت رژیم غذایی استاندارد با آبآشامیدنی معمولی قرار گرفت؛گروه دوم:گروه دریافت کنندۀ مکمل روی1که غذای استاندارد مصرف کردند و(1)- tnemelppus cniZ به مقدار mpp 10 مکمل روی(سولفات روی1)به آب آشامیدنی آنها افزوده شد و گروه سوم:گروه کمبود روی2که از غذای بدون عنصر روی (mpp 1/5<nZ<mpp 0/5) و آب آشامیدنی معمولی استفاده کرد(همۀ رژیمهای غذایی از شرکت هارلان تکلاد3آمریکا تهیه شد).
بررسی مقایسۀ حافظه و یادگیری بین گروهها نتایج به دست آمده در مجموع سه روز مرحلۀ اکتساب نشان میدهد که میانگین زمان لازم(شکل 2 الف)ومیانگین مسافت طی شده(شکل 2 ب)برای رسیدن به سکوی پنهان در گروه کمبود روی نسبت به گروه کنترلافزایش معنیداری داشته (0/05<P) ،اما درصد ورود به ربع دایرۀ هدف(شکل 2 ج)در گروه کمبود روی نسبت به گروه کنترل کاهش معنیداری یافته است (0/05<P) .
26 niarb dna yromem laitaps no cniz fo slevel decnahne fo tceffe ehT"."