خلاصة:
تجمع بیش از حد فلزات سنگین در خاک های کشاورزی نه تنها منجر به آلودگی محیط زیست می شود بلکه منجر به افزایش جذب فلزات سنگین توسط گیاهان شده که در نتیجه آن کیفیت و امنیت غذایی تحت تاثیر قرار می گیرد.کادمیوم و مسآلاینده های اصلی در خاک های گلخانه ای هستند که هم از طریق تکنیک های کشاورزی و هم از طریق مواد شیمیایی که به خاک اضافه می شوند، ناشی می شود.لذا این پژوهش با هدف تعیین میزان آلودگی محصول گوجه فرنگی در گلخانه های استان همدان به فلزات سنگین مس و کادمیوم صورت گرفته است.18 گلخانه از 6 شهر استان انتخاب شد و از هر گلخانه 4 نمونه و در نهایت با 72 نمونه آزمایشات مربوطه انجام شد در این تحقیق به منظور آنالیز نمونه های گوجه فرنگی پس از انجام عملیات نمونه برداری و آماده سازی، غلظت عناصر مذکور با استفاده از دستگاه نشر اتمی قرائت شد. نتایج تحقیق نشان داد که غلظت کادمیوم در نمونه های گوجه فرنگی در دامنه 25/5- 08/0 میلی گرم برکیلوگرم بوده است. همچنین غلظت مس در نمونه های گوجه فرنگی در دامنه 25/9-01/0 میلی گرم برگیلوگرم بوده است. تجزیه و تحلیل های آماری همبستگی معنی داری بین غلظت عناصر کادمیوم و مس در محصول گوجه فرنگی نشان داد. مقایسه نتایج بدست آمده با مقادیر استاندارد نشا ندهنده آلوده بودن برخی از محصول گوجهفرنگی در گلخانههای مورد مطالعه است. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی شاخص سلامت حاکی از این است که 100 درصد نمونه ها در مورد فلز کادمیوم سبب بروز ریسک سلامتی ناشی از مصرف این محصول برای مصر فکنندگان میشود.
Excessive accumulation of heavy metals in agricultural soils not only leads to environmental pollution، but also results in increased uptake of heavy metals by plants، which in turn affects the quality and safety of the foods. Cadmium and copper are considered as the major pollutants of greenhouse soils that stem from agricultural techniques and chemical materials. This is a study aimed to investigate the contamination of greenhouse tomatoes crop with copper and cadmium in Hamadan province. A total of 72 samples were obtained from 18 greenhouses (4 samples from each) located in 6 cities of the province. Following preparation procedure، the concentrations of the elements were measured using atomic emission. According to the results، the concentrations of cadmium and copper in tomato samples were estimated at the range of 0.08–5.25 and 0.01–9.25 mg/kg، respectively. Statistical analysis showed a correlation between cadmium and copper concentrations. Moreover، comparing the results with the approved level of these elements revealed that the concentration of cadmium and copper in some of the greenhouse tomatoes were above the acceptable level. That is to say، the concentration of cadmium in all of the samples was determined as health threatening level.
ملخص الجهاز:
"نشان دادند که غلظت عنصر کادمیوم در سبزیجات جمعآوری شده در منطقه مورد مطالعه از حدود مجاز توصیه شده برای این فلز بالاتر رفته است (Sharma et al.
با توجه به اهمیت سلامت محصولات کشاورزی و بویژه سبزیجات به عنوان یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده رژیم غذایی و از طرف دیگر عدم وجود اطلاعات کافی در زمینه وضعیت آلودگی فلزات سنگین محصولات گلخانهای، این پژوهش با هدف تعیین میزان آلودگی محصول گوجهفرنگی گلخانهای استان همدان به فلزات سنگین مس و کادمیوم و دریافت روزانه این عناصر صورت گرفته است.
HRI = DIM / RfD HRI : شاخص ارزیابی سلامت (Health Risk Index) DIM : دریافت روزانه فلزات سنگین بر حسب میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن (Daily Intake of Metals) RfD: دز رفرنس (Refrence oral doses) شاخص ارزیابی سلامت بزرگتر از یک نشاندهنده وجود ریسک ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده به فلزات سنگین برای مصرفکنندگان است (Cheraghi et al.
یافتهها نتایج حاصل از آزمون تیتست تک نمونهای که به منظور مقایسه میانگین عنصر مس و کادمیوم با حدود مجاز استاندارد (2/0 میلیگرم بر کیلوگرم) انجام شد، حکایت از آن دارد که غلظت عناصر مذکور در محصول گوجهفرنگی مربوط به گلخانههای تویسرکان، همدان و ملایر به طور معنیداری بیشتر از حد مجاز بوده است (05/0p<) (نمودار3).
در مطالعهای که تحت عنوان مقدار فلزات سنگین در سبزیجات در ترکیه برای مس، روی و نیکل در منطقه کایسری ترکیه انجام شد نشان داد که حدود مجاز و غلظت کادمیوم و سرب از حدود مجاز بالاتر است."