چکیده:
صنعت رب گوجه فرنگي يكي از صنايع مهم تبديلي در كشور بوده است كه در استان فارس نيز از اهميتي ويژه برخوردار است . هدف اصلي اين مطالعه تحليل كارايي واحدهاي توليدي اين صنعت در استان فارس مي باشد و در اين مطالعه از روش” تحليل فراگير داده ها “ استفاده شده است . نتايج مطالعه نشان داد كه با استفاده از 97،801 ميليون ريال سرمايه ، 909 نفرسال نيروي كار ، 56،814 مترمربع زيربنا و 225،492 متر مربع زمين در كل استان كه به ترتيب 42/61 ، 05/36 ، 73/42 و 71/57 درصد كمتر از وضعيت جاري استفاده از اين نهاده ها ست ، مي توان به توليد هدف 164،559 تن رب گوجه فرنگي كه 66/1 درصد بيشتر از مقدار فعلي توليد آن است، دست يافت . اين مهم از راه تغييرات فناوري و استفاده از ظرفيت كامل صنايع توليد رب گوجه فرنگي امكان پذير است . در اين خصوص ، حمايت هاي ويژه ي اعتباري ، يارانه اي و قيمتي از توليدكنندگان گوجه فرنگي و رب در استان توسط دولت داراي اهميت است . همچنين، طراحي واحدهاي جديد صنعت توليد رب گوجه فرنگي استان و هزينه هاي مربوطه ، بايستي در چارچوب روش ارائه شده در اين مطالعه بررسي شود.
One of the most important industries in the agricultural sector of
Iran is tomato processing industry. This industry also is important in Fars
Province. The objective was to study efficiency of firms in Fars province.
Data Envelopment Analysis was used for analyzing efficiency. Result
showed that by using 97801 million Rials of capital, 909 man per year of
labor, 56814 square meter of building and 225492 square meters of land
that respectively were 61.42%, 36.05%, 42.73% and 57.71% less than
current condition of using these resources,164 thousands tons of tomato
paste could be produced that was 1.66% greater than current production.
This is possible by technical changes and use of full capacity of tomato
paste industries. In this context, extending credit, subsidy and price
support for tomato and tomato paste producers are suggested. Design of
new tomato paste firms and corresponding costs could be analyzed by
using the approach proposed in this study.
خلاصه ماشینی:
"به گونه ای که : (3) کارایی مقیاس *کارایی مدیریت =کارایی فنی یکی از جالب ترین جنبه های تحلیل فراگیر داده ها این است که یک شاخص انفرادی فرآورده بـه نهاده برای تعیین و یا شناخت کارآیی یک بنگاه تولید کننده یک یـا چنـد فـرآورده از مجموعـه ای از نهاده ها ارائه می کند .
نتایج این بررسی در جدول ٧ نشان می دهد که بیش تر شهرستان های مورد بررسی به ویژه شهرستان هایی که از کارایی فنی پـایین تـری برخـوردار بودنـد ، دارای واحـدهایی هستند که در بازده ی صعودی نسبت به مقیاس تولید قرار دارند .
نتایج این تحلیل نشان داد که با کاهشی نسبی حدود ٣٥ تا ٦٠ درصد از تمامی عامل های تولید شامل سرمایه ، نیروی کار ، زیربنا و زمین نسبت به وضعیت جاری استفاده از آنها می توان به تولیدی بیشتر یا دست کم در همان سطح فعلی آن و در نتیجه ، کارایی بالاتر ، دست یافت .
به این ترتیب ، با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه می توان پیشنهادهای زیر را ارائه کرد: ١- برای واحدهایی که در وضعیت بازدهی افزایشی نسبت به مقیاس قرار دارند ، نوع فناوری تولید رب گوجه فرنگـی بایـستی بـه فنـاوری هـای نـوینی کـه از کـارایی فنـی بـالاتری برخوردارند ، تغییر کند ، بنابراین پیشنهاد می شود که : الف ) دولت ، منابع اعتباری لازم را در اختیار این واحدها جهـت تغییـر ماشـین آلات تولید خود به انواع مدرن تر قرار دهد ."