چکیده:
سابقه و هدف: تغذیه یکی از مقولاتی است که در بسیاری از مکاتب طبی، سرفصلی خاص برای آن باز شده است. ارتباط بین غذا با روح، از مسائلی است که در جهان بینی توحیدی و عمدتا در مکتب اسلام به آن اشاره شده است. هدف از این مطالعه تبیین جایگاه و اهمیت غذا از منظر قرآن کریم است که از این رهگذر، توجه بیشتری به موضوع تغذیه معطوف گردد.مواد و روشها: با مراجعه به نسخ دیجیتال قرآن کریم و تفاسیر مرتبط و جستجوی واژههای مرتبط با تغذیه از جمله طعام، شراب، اکل و مشتقات آن، آیات مربوط جستجو شده و بر اساس ارتباط موضوعی و نظرات مفسرین، جمعبندی شدند.یافتهها: در قرآن کریم درمجموع ۴۸ بار از واژه طعام و مشتقات آن، ۱۰۷ بار از واژه اکل و مشتقات آن و ۳۹ بار از واژه شراب یاد شده که در بین آیات مرتبط با طعام، ۶ بار به اصل کلی حلال بودن غذاها به صورت مستقیم اشاره شده و در بین تفاسیر مختلف اهمیت تغذیه جسم بر روح مورد تاکید قرار گرفته است.نتیجهگیری: به زعم بسیاری از متفکرین و مفسرین، موضوع طعام فراتر از جنبههای مادی آن است و مقولاتی همچون سلامت روح از طریق کسب رزق حلال، علماندوزی و تفکر در آفرینش انسان و غذا، تدبر در چگونگی شکلگیری غذا و تغییر و تحول آن در بدن انسان، همچنین استفاده از منابع غذایی طبیعی را میتوان از ابعاد، اهمیت و جایگاه طعام تلقی نمود.
Introduction: Nutrition is one of the issues which has a special chapter in many medical schools. The relationship between food and the spirit is one of the issues mentioned in monotheistic worldview mainly in Islam. The aim of this study was to determine the status and importance of food from the Qur''an view because more attention might be paid to the nutrition، hereby.
Methods: With reference to the digital versions of the Quran، to the related interpretations and to the search of terms related to nutrition، including food، wine، Alcohol and its derivatives، the related verses were collected based on related topics and the comments of commentators.
Findings: Totally، the word “Ta’am” (food) and its derivatives، “Akal” (eating) and the word “Sharab” (wine) have been repeated 48، 107 and 39 times، respectively. In addition، the general principle of lawful food (Halal) is directly pointed 6 times among verses related to food. Among different interpretations of the Quran، the importance of body feeding is emphasized than spirit feeding.
Conclusion: According to many scholars and commentators، the issue of food is beyond its material aspects. Issues such as spiritual health through lawful business، gaining knowledge and thinking in the creation of man and food، reflection on the food formation and its change in human body and the use of natural food sources can be considered as the dimensions of food importance and status.
خلاصه ماشینی:
"یافتهها: در قرآن کریم درمجموع ۴۸ بار از واژه طعام و مشتقات آن، ۱۰۷ بار از واژه اکل و مشتقات آن و ۳۹ بار از واژه شراب یاد شده که در بین آیات مرتبط با طعام، ۶ بار به اصل کلی حلال بودن غذاها به صورت مستقیم اشاره شده و در بین تفاسیر مختلف اهمیت تغذیه جسم بر روح مورد تاکید قرار گرفته است.
نتیجهگیری: به زعم بسیاری از متفکرین و مفسرین، موضوع طعام فراتر از جنبههای مادی آن است و مقولاتی همچون سلامت روح از طریق کسب رزق حلال، علماندوزی و تفکر در آفرینش انسان و غذا، تدبر در چگونگی شکلگیری غذا و تغییر و تحول آن در بدن انسان، همچنین استفاده از منابع غذایی طبیعی را میتوان از ابعاد، اهمیت و جایگاه طعام تلقی نمود.
یافتهها اگرچه مقصود اصلی و نهایی از نزول معجزه جاوید پیامبراکرم(ص) تکامل روحی و معنوی انسانهاست، اما به دلیل اهمیت و جایگاه مقوله سلامتی در طی این مسیر، در بین فرمایشات و رهنمودهای معصومین (ع) و قرآن کریم، نکات فراوانی در باب آداب تغذیه و اهمیت آن ذکر شده است، به گونهای که حتی در برخی از کتب روایی معتبر همچون الکافی، التهذیب، من لا یحضره الفقیه و وسایلالشیعه بخشهایی به اکل و شرب اختصاص یافته است.
A research in words of Quran, Tehran: Publishment center of Allameh Mostafavi, 1385 AH; Vol 1: p89.
of Med. Sciences Islam and Health Journal/ 2014; 1(1): 24-28 The importance and status of Ta’am (food) from the perspective of Holy Quran Received: 31 May 2014 Accepted: 19 Jun 2014 Abstract Introduction: Nutrition is one of the issues which has a special chapter in many medical schools."