چکیده:
در چارچوب حقوق بین الملل بشر، «حق بر غذای کافی»، حق بنیادین هر شخص بر دسترسی پایدار به غذایی است که پاسخگوی نیازهای تغذیه ای او بوده و فاقد عناصر سمّی و خطرناک باشد. ارائه محصولات غذایی تراریخته ، عواقب و عوارض ناشی از تغذیه با این محصولات برای سلامت مصرف کنندگان ، همراه با کنترل گسترده شرکت های خصوصی بر روند تحقیقات علمی در خصوص بررسی عوارض احتمالیشان ، موجب بروز نگرانیهای جدی در میان فعالان عرصه حقوق بشر شده است . شرکت های مزبور با استناد به پاراگراف سوم ماده ١٥ میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، هر نوع مداخله و نظارت بخش دولتی در روند تحقیقات خود را خلاف اصول بنیادین حقوق بشر دانسته و از فاش نمودن نتایج علمی حاصل از تحقیقات انجام شده در آزمایشگاه های تحت کنترل خود نیز امتناع میکنند و همواره مدعیاند که غذاهای تراریخته با غذاهای معمولی هیچ تفاوتی ندارند. موضوعی که نه تنها موجب نقض «حق بر غذای کافی» میشود، بلکه در تضاد با برخی اصول «اخلاق زیستی» از جمله «اصل زیانبار نبودن » است . بدین ترتیب ، پرسش اصلی آن است که در مواجه با تقابل ایجاد شده میان «حق بر غذای کافی» و التزام به اصول « اخلاق زیستی» از یک سو و «حق انجام آزادانه تحقیقات علمی و فعالیت های خلاقه » از سوی دیگر چه باید کرد؟ آنچه مسلم است رویه موجود توان پاسخگویی به مشکلات ایجاد شده در خصوص تامین «حق بر غذای کافی» و اصول «اخلاق زیستی» را ندارد. بنابراین دولت ها و شرکت های خصوصی فعال در زیست فناوری تراریخت با توجه به لزوم پایبندیشان به اصول بنیادین حقوق بشر و « اخلاق زیستی»، مکلف به اصلاح شیوه موجود و برقراری تعادل میان منافع متفاوت هستند.
خلاصه ماشینی:
محصولات غذایی تراریخته و چالش های پیش رو از منظر اخلاق زیستی و حق بر غذا 1 محمود عباسی 2 نجمه رزمخواه 3 بهاره حیدری چکیده در چارچوب حقوق بین الملل بشر، «حق بر غذای کافی»، حق بنیادین هر شخص بر دسترسی پایدار به غذایی است که پاسخگوی نیازهای تغذیه ای او بوده و فاقد عناصر سمی و خطرناک باشد.
ارائه محصولات غذایی تراریخته ، عواقب و عوارض ناشی از تغذیه با این محصولات برای سلامت مصرف کنندگان ، همراه با کنترل گسترده شرکت های خصوصی بر روند تحقیقات علمی در خصوص بررسی عوارض احتمالیشان ، موجب بروز نگرانیهای جدی در میان فعالان عرصه حقوق بشر شده است .
شرکت های مزبور با استناد به پاراگراف سوم ماده ١٥ میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، هر نوع مداخله و نظارت بخش دولتی در روند تحقیقات خود را خلاف اصول بنیادین حقوق بشر دانسته و از فاش نمودن نتایج علمی حاصل از تحقیقات انجام شده در آزمایشگاه های تحت کنترل خود نیز امتناع میکنند و همواره مدعیاند که غذاهای تراریخته با غذاهای معمولی هیچ تفاوتی ندارند.
مواد غذایی تراریخته ، حق بر غذای کافی، اخلاق زیستی، حق انجام آزادانه تحقیقات علمی و فعالیت های نوآرانه ، میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مقدمه غذا همواره یکی از ضروریات اساسی برای بقا و ادامه حیات بشر بوده و بر اساس نظریه مازلو اولین نیازمندی از نیازهای پنج گانه انسان محسوب میشود.