چکیده:
اطلاع از رفتار ریسکی کشاورزان در فرایند سیاست گذاری مفید است. لذا این مطالعه با هدف بررسی ریسک تولید زعفران و ارزیابی عوامل موثر بر گرایش به ریسک زعفرانکاران شهرستان تربت حیدریه با تاکید بر شاخص فقر با استفاده از داده های مقطعی سال 1389 شکل گرفت. به این منظور، 91 پرسش نامه در میان کشاورزان زعفرانکار به روش نمونه گیری تصادفی تکمیل شد. در این راستا، از الگوی جاست و پاپ (1979) به منظور بررسی عوامل موثر بر ریسک تولید استفاده شد. شاخص ریسک گریزی بهره برداران از طریق پارامتر ریسک ارائه شده موسکاردی و دیجانوری (1977) محاسبه گردید. همچنین شاخص های فقر با استفاده از شاخص FGT محاسبه شد. بر اساس نتایج، عوامل سطح زیر کشت، میزان مصرف کود شیمیایی و تعداد دور آبیاری بر ریسک تولید زعفران تاثیر منفی دارند. همچنین اکثریت کشاورزان زعفرانکار منطقه ریسک گریزند. نتایج محاسبه شاخص سرشمار نشان داد که حدود 55 درصد نمونه مورد مطالعه فقیرند و اغلب آنان رفتاری ریسک گریز دارند. شاخص شکاف فقر نیز نشان داد که با کاهش درجه ریسک گریزی زعفرانکاران فقیر، شکاف فقر کاهش خواهد یافت. شاخص شدت فقر هم مبین آن است که با افزایش درجه ریسک پذیری زعفرانکاران فقیر آن ها کمتر از فقر رنج خواهند برد. بر اساس نتایج، سن و سطح تحصیلات به ترتیب تاثیر مثبت و منفی در ضریب ریسک گریزی کشاورزان زعفرانکار دارند. همچنین تاثیر متغیرهای نسبت سطح زیر کشت زعفران به کل سطح زیر کشت و نسبت درآمد حاصل از زغفرانکاری به کل درآمد کشاورزی بر متغیر ریسک گریزی زعفران کاران منفی است. قرارگیری کشاورزان در هسته فقر نیز باعث افزایش سطح ریسک گریزی آنان می شود.
خلاصه ماشینی:
"میانگین متغیرهای اقتصادی اجتماعی نمونه مورد مطالعه در گروه های مختلف ریسکی متغیر ریسک گریزی ریسک گریزی ریسک گریزی کم متوسط بالا سن 42/3 46/7 57/1 میزان تحصیلات 6/4 6/2 5/7 نسبت درآمد زعفرانکاری از کل درآمد 0/88 0/47 0/19 کشاورزی نسبت سطح زیر کشت زعفران از کل سطح زیر ٠/٢٢ 0/39 0/75 کشت سابقهکشاورزی 25/6 25/1 31/4 تعداد افراد خانواده 5 4/4 4/8 مأخذ: یافته های تحقیق کشاورزان بـا میـانگین سـطح تحصـیلات بـالاتر نیـز در گـروه ریسـک گریـز کـم قـرار گرفته اند.
تعیین کننده های گرایش های ریسکی زعفرانکاران متغیر ضریب آماره t ضریب ثابت 0/629×× 2/43 سن 0/002× 1/99 تعداد افراد خانواده -0/055 -0/83 سطح تحصیلات -0/047××× -3/02 درآمد خارج از مزرعه 0/0008 1/09 نسبت سطح زیر کشت زعفران به کل سطح زیر کشت -0/419×× -2/54 جنسیت -0/0003 -0/32 تعداد قطعات زمین 0/0004 0/52 نسبت درآمد حاصل از زعفرانکاری به کل درآمد کشاورزی -0/18××× -3/4 هسته فقر 0/252××× 3/8 فقیر 0/198 0/7 R2=0/53 −2=0/48 F=8/61××× مأخذ: یافته های تحقیق ×، ×× و ×××: به ترتیب معنیداری در سطح ١٠، ٥و ١% سن کشاورز دارای تأثیر مثبت در سطح معنیداری ١٠درصد بر ضریب ریسک گریزی کشاورزان زعفرانکار است ،بدین مفهوم که با افزایش یک واحـدی سـن کشـاورزی بـه میـزان ٠/٠٠٢واحـد بـر ریسـک گریـزی کشـاورز افـزوده مـی شـود."