چکیده:
این پژوهش با هدف تعیین جایگاه فکری رویکرد «پذیرش و تعهد» در اطلس فکری رویکردهای متنوع روانشناختی، با معرفی و یاری گرفتن از معیار «هنجار و کارکردهایش» در هستی جهت ترسیم مرزها و حدود روانشناسی توحیدی در برابر روانشناسی غیرتوحیدی در نقشه روانشناسی دنیای امروز انجام شده است. روش پژوهش در این مقاله به شیوه توصیفیـ تحلیلی مبتنی بر منابع و متون مرتبط با موضوع پژوهش است. نتایج و یافتهها نشان میدهد رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد که تقریبا از سال 1999 در آمریکا پا به عرصه گذاشت با معرفی «ارزشها» و «تعهد به ارزشها» در مبانی و ساختار نظام فکری آن، از تفکر فلسفی صرفا مکانیکـ ماتریالیستی و زیستی، که نگاه غالب فلسفی و معرفتشناسی رویکردهای روانشناختی دنیای معاصر را تشکیل میدهد، فاصله گرفته، و یک گام به پیش، به سمت روانشناسی توحیدی و هنجارمدار برداشته است. از جمله یافتههای دیگر این پژوهش ناآشنایی، موشکافی و معرفی «معیار»ی موثق در مبانی فلسفی و معرفتشناختی رویکردهای روانشناختی است که منجر به خلط بحثهای نظری شده و در نتیجه آن امکان رصد نزدیک یا دور شدن رویکردهای متنوع این حوزه از یکدیگر را از دست میدهیم.
خلاصه ماشینی:
"با توجه به نتایج به دست آمده از این 1 - Cecero, J & Prout مطالعه با در نظر داشتن نقش دین و مؤلفه های دینی در سلامت روانی افراد و جامعه اسلامی، اهمیت دادن به آن ها در حیطه های آموزش میتواند کمک بسیاری به بهبود سلامت روانی و معنوی جامعه کند.
A study of university classroom strategies aimed at increasing spiritual health, college student Journal, Dec, available From: www.
سلیگمن (١٣٨٨) معتقد است چنان چه به جای تمرکز بر ضعف ها و جنبه های منفی تجارب بر موفقیت ها و ابعاد مثبت زندگی تأکید شود، هیجانات مثبت تقویت شده ، منابع پایدار فکری، جسمی و اجتماعی را بسط داده و حفاظ حمایتی مستحکم را ایجاد میکنند که میتواند در زمان بروز هر گونه تهدید به عنوان راهبرد مقابله ای مؤثر مورد استفاده قرار گیرد و فرد را در برابر آسیب های روان شناختی ناشی از آن ایمن سازد.
بر این اساس ضرورت تدارک آموزش مؤثر جهت کمک به بلوغ عاطفی در نوجوانان و ارتقا توان آن ها برای شکیبابی در برابر دشواریها و مهار هیجانات ناشی از آن ها، تجربه پژوهشی حاضر را به شناسایی اثربخشی آموزش مهارت های مثبت اندیشی مبتنی بر رویکرد اسلامی هدایت کرد تا به عنوان رویکردی مؤثر در بهبود مهارت های زندگی نوجوانان و افزایش قابلیت آن ها در مواجهه با چالش های دوران نوجوانی مورد توجه واقع شود."