چکیده:
پژوهش حاضر به بررسی نگرش کشاورزان نسبت به تعاون و کار گروهی و تحلیل سازههای موثر بر این نگرش در مراکز دهستان های بخش مرکزی شهرستان جیرفت پرداخت. بدین منظور، از روش پیمایشی بهره گرفته شد. جامعه آماری پژوهش 5936 کشاورز بخش مرکزی شهرستان جیرفت بودند که با استفاده از جدول نمونهگیری تصادفی کرجسی و مورگان و روش نمونهگیری طبقهای متناسب از میان آنها 381 کشاورز به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها، پرسش نامهای محققساخته بود که برای تعیین پایایی آن، از همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ (759/0 تا 874/0) بهدست آمده از بهینگی پرسشنامه حکایت میکند. برای تجزیه و تحلیل دادهها، از آزمون تحلیل خوشهای، آزمون تی تکنمونهای، آزمون تی مستقل و تحلیل تشخیصی استفاده شد. برپایه نتایج پژوهش حاضر، 31/43 درصد از افراد مورد مطالعه نگرش مثبت و 69/56 درصد نیز نگرش منفی نسبت به تعاون و کار گروهی دارند. نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که متغیرهای درک از سودمندی، آگاهی و شناخت، مشاهده، خودکارآمدی عمومی، کنترل رفتار محسوس، عزت نفس، هنجارهای ذهنی و سطح تحصیلات به ترتیب تعیین کننده ها (سازه ها)ی نگرش کشاورزان نسبت به تعاون و کار گروهیاند.در مجموع، متغیرهای پژوهش توانایی تبیین 4/54 درصد از واریانس نگرش به تعاون و کار گروهی را داشتند.
This study investigated farmer’s attitudes toward the cooperation and teamwork in Jiroft Township. For conducting this research a survey method has been used. The research statistical population were the farmers in the central part of Jiroft (5936 farmers) who were selected by Kerjecie and Morgan random sampling Table and by the use of stratified sampling method 381 farmers were selected as the sample. The instrument for collecting data was a questionnaire that was made by the researchers. Internal consistency was gained by a pilot test. Cronbach's alpha of (0.759 to 0.874) was obtained. Statistical method such as cluster analysis test، one-sample t test، and independent-sample t test and discriminant analysis have been used. The research results showed that 43.31 percent of respondents had positive attitude toward cooperation and teamwork. On the other hand، 56.69 percent had negative attitude toward cooperation and teamwork. The discriminant analysis results showed that variables of efficiency، observation، awareness and recognition، general efficacy، tangible behavior control، self-esteem، mental norms، and education level were respectively the farmers’ attitude determinate toward cooperation and teamwork. Generally the research variables، the ability of determining had 51.60 percent of the variance of attitude toward the cooperation and teamwork.
خلاصه ماشینی:
با توجه به این ضرورت، مهم ترین سؤال پژوهش حاضر این است که کشاورزان مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان جیرفت (به عنوان یکی از مناطق راهبردی کشاورزی کشور) با وجود اهمیت کارکردهای مثبت و اجتنابناپذیر تعاون، چه نوع نگرشی نسبت به تعاون و کار گروهی دارند و چه عواملی باعث تفکیک نگرش مثبت و منفی آنها نسبت به تعاون و کار گروهی می شود؟ بر همین اساس، هدف کلی مطالعه حاضر، بررسی نگرش کشاورزان مراکز دهستانهای بخش مرکزی شهرستان جیرفت نسبت به تعاون و کار گروهی و سازههای مؤثر بر آن می باشد تا از این رهگذر در برنامه های تعاون و توسعة روستایی - کشاورزی با دید وسیع تری بتوان مسیر را برای رشد و توسعه تعاونی ها در منطقه مورد مطالعه هموار کرد.
در پژوهش حاضر، معادلة خطی به صورت زیر مورد استفاده قرار گرفت که مشابه رگرسیون چندمتغیره است : Z= W0 + W1X1+ W2X2 + W3X3 + W4X4 + W5X5 + W6X6 + W7X7 + W8X8 در معادلة فوق، X١ تا X٨ به ترتیب عبارتاند از: سطح تحصیلات بر حسب سال (X١)، هنجارهای ذهنی (X٢)، کنترل رفتار محسوس (X٣)، درک از سودمندی (X٤)، آگاهی و شناخت (X٥)، خودکارآمدی عمومی (X٦)، عزت نفس (X٧) و مشاهده (X٨) که در واقع سازههای پیش بینی کنندة نگرش کشاورزان بخش مرکزی شهرستان جیرفت نسبت به تعاونی و کار گروهی هستند و وارد مدل شدند.