چکیده:
گردشگری، پیش از آنکه یک صنعت و فعالیت اقتصادی باشد، پدیدهای فرهنگی است و نقش مهمی در ایجاد تغییرات فرهنگی ایفا میکند. در این تحقیق تلاش شدهاست تا اثرات اجتماعی- فرهنگی گردشگری شهری ایلام از دیدگاه ساکنان و گردشگران ورودی به شهر ایلام مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. جامعۀ آماری این تحقیق، جامعۀ میزبان و گردشگران ورودی به شهر ایلام است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای هر دو جامعه 700 نفر در نظر گرفتهشد. اطلاعات به شیوۀ میدانی و با استفاده از پرسشنامه جمعآوری گردید. پرسشنامۀ مورد استفاده در این پژوهش، محقّقساخته است که روایی آن بهوسیلۀ استادان و متخصصان تأیید شده و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 0/873 محاسبه شدهاست. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای کایاسکور، همبستگی اسپیرمن و تحلیل عاملی تأییدی در نرمافزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که توسعۀ گردشگری شهر ایلام، در تغییرات اجتماعی و فرهنگی تأثیر معناداری داشته و بین توسعۀ گردشگری و افزایش تغییرات فرهنگی و اجتماعی رابطۀ معناداری وجود دارد؛ همچنین، پنج عامل افزایش روابط اجتماعی و برقراری ارتباط مناسب در میان شهروندان، شناخته شدن شهر در سطح منطقه، افزایش سرخوردگی و کاهش اعتماد به نفس ساکنان، تغییر الگوی صمیمیت بین ساکنان شهر و ازدحام و شلوغی به عنوان اثرات اجتماعی- فرهنگی در شهر ایلام شناسایی شد.
خلاصه ماشینی:
در این تحقیق تلاش شدهاست تا اثرات اجتماعی- فرهنگی گردشگری شهری ایلام از دیدگاه ساکنان و گردشگران ورودی به شهر ایلام مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد.
نتایج نشان داد که توسعۀ گردشگری شهر ایلام، در تغییرات اجتماعی و فرهنگی تأثیر معناداری داشته و بین توسعۀ گردشگری و افزایش تغییرات فرهنگی و اجتماعی رابطۀ معناداری وجود دارد؛ همچنین، پنج عامل افزایش روابط اجتماعی و برقراری ارتباط مناسب در میان شهروندان، شناخته شدن شهر در سطح منطقه، افزایش سرخوردگی و کاهش اعتماد به نفس ساکنان، تغییر الگوی صمیمیت بین ساکنان شهر و ازدحام و شلوغی به عنوان اثرات اجتماعی- فرهنگی در شهر ایلام شناسایی شد .
در این رویکرد، هزینه و منافع بخشها با گروههای مختلف مورد ارزیابی قرار میگیرد؛ بدین ترتیب، کسانیکه در راستای نیازهای گردشگران فعالیت میکنند، نگرش مثبتتری به گردشگری دارند تا آنهایی که با گردشگران ارتباطی ندارند (مادریگل، 1993: 352)؛ همچنین، کسانیکه در زمینۀ خدماتی و تجاری گردشگری فعالیت می-کنند، نگرش مثبتتری به گردشگران دارند؛ بنابراین بررسی و ارزیابی نگرش و گرایش جامعۀ میزبان نسبت به گردشگری، امری پیچیده محسوب میشود (هرناندز و همکاران، 1996: 759؛ مادریگل، 1993: 352).
فرضیۀ 2- بین توسعۀ گردشگری در شهر ایلام و افزایش تغییرات فرهنگی- اجتماعی بر جامعۀ میزبان ارتباط وجود دارد.
بین توسعۀ گردشگری در شهر ایلام و افزایش تغییرات فرهنگی- اجتماعی بر جامعۀ میزبان، ارتباط وجود دارد و توانسته است از آزمون رد عبور کند؛ بهعبارت دیگر، فرض H0 رد و فرض H1 تأیید میشود.
کلیدواژه ها:
فرهنگ
،
گردشگری فرهنگی
،
شهر ایلام
،
توسعة گردشگری
،
اثرات میان فرهنگی