چکیده:
غرب آسیا از نظر ژئوپلیتیک، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک اهمیت ویژهای برای قدرتهای بزرگ دارد؛ از این رو تاریخ یک سده اخیر این منطقه فراز و نشیب بسیار داشته است. پژوهش حاضر به روش تحقیق ترکیبی و با ابزار مطالعات اسنادی و مصاحبه میکوشد به این پرسش پاسخ دهد که با توجه به اسناد امنیت ملی ایالات متحده و نظر کارشناسان، راهبرد آتی آمریکا در غرب آسیا چه خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوال سه سناریو بررسی شده است: «تداوم حضور در غرب آسیا» ، «کاهش حضور در غرب آسیا» و «خروج کامل از غرب آسیا».
بررسی اسناد سیاست خارجی و اسناد امنیت ملی آمریکا نشان می دهد راهبرد جدید غرب آسیای این کشور تغییر کرده است و دیگر تمایلی ندارد همچون گذشته بیشتر تمرکز خود را روی این منطقه معطوف کند که به معنای کاهش اهمیت غرب آسیا برای آمریکا و تمایل این کشور به استفاده از راهبرد «مدیریت از راه دور» و «عدم مداخله مستقیم» در قالب سناریوی «کاهش حضور در غرب آسیا» ست. در حالی که نتایج به دستآمده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 20 نفر از متخصصان حوزه آمریکا خلاف مطالعه اسنادی را نشان میداد. 55 درصد از مصاحبهشوندگان به استمرار وضع موجود و حضور ایالات متحده یعنی سناریوی «تداوم حضور در غرب آسیا» رای دادند. نکته مهم اینکه تقریبا همه مصاحبهشوندگانی که سناریوی استمرار حضور را محتملترین سناریو میدانستند، استمرار حضور به شیوه پرهزینه گذشته را ناممکن دانستند و درباره تغییر شیوه حضور آمریکا در منطقه همنظر بودند.
خلاصه ماشینی:
پژوهش حاضر به روش تحقيق ترکيبي و با ابزار مطالعات اسنادي و مصاحبه مي کوشد به اين پرسش پاسخ دهد که با توجه به اسناد امنيت ملي ايالات متحده و نظر کارشناسان ، راهبرد آتي آمريکا در غرب آسيا چه خواهد بود؟ براي پاسخ به اين سؤال سه سناريو بررسي شده است : «تداوم حضور در غرب آسيا»، «کاهش حضور در غرب آسيا» و «خروج کامل از غرب آسيا».
بررسي اسناد سياست خارجي و اسناد امنيت ملي آمريکا نشان مي دهد راهبرد جديد غرب آسياي اين کشور تغيير کرده است و ديگر تمايلي ندارد همچون گذشته بيشتر تمرکز خود را روي اين منطقه معطوف کند که به معناي کاهش اهميت غرب آسيا براي آمريکا و تمايل اين کشور به استفاده از راهبرد «مديريت از راه دور» و «عدم مداخله مستقيم » در قالب سناريوي «کاهش حضور در غرب آسيا»ست .
هرچند خطوط اصلي سياست خارجي آمريکا در دوران دونالد ترامپ مشخص نيست ، اما مجموعه جهت گيري هاي دولت جديد آمريکا نشان مي دهد که به رغم اهميت منطقه غرب آسيا براي ايالات متحده ، اين کشور هنوز هم از درگير شدن مستقيم نظامي در مسائل منطقه پرهيز مي کند.
به رغم سياست هاي اعلامي دولت جديد ايالات متحده ، حتي در بخش مربوط به غرب آسيا در سند «استراتژي امنيت ملي آمريکا» (٢٠١٧) نيز که در دوران رياست جمهوري دونالد ترامپ انتشار يافته بر اين نکته تصريح شده است که ايالات متحده براي ترويج ثبات و توازن قوا در اين منطقه که تأمين کننده منافع اين کشور است ، بايد مشارکت خود را با دولت هايي که به دنبال اصلاحات هستند، احيا کند )٢٠١٥ ,National security strategy).
کلیدواژه ها:
ایالات متحده آمریکا
،
آیندهپژوهی
،
غرب آسیا
،
موازنه از راه دور
،
تهدیدزایی
کلید واژه های ماشینی:
غرب آسیا
،
آمریکا
،
آیندهپژوهی حضور ایالاتمتحده آمریکا
،
ایالاتمتحده آمریکا در غرب آسیا
،
منطقه
،
سناریوی
،
حضور ایالاتمتحده آمریکا در غرب
،
مصاحبه
،
سیاست
،
آینده