چکیده:
هدف: این مطالعه با هدف بررسی رابطه امنیت شغلی و عدالت سازمانی با فرسودگی شغلی در کارکنان کمیته امداد انجام شد.
روش:این پژوهش از نوع توصیفی، طرح همبستگی بود و جامعه آماری شامل تمامی کارکنان کمیته امداد استان تهران(14000 نفر) در سال 95-1394 بود که از این میان 220 نفر نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های امنیت شغلی نیسی(1381)، پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلچ و جکسون(1981) و پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن(1993) استفاده شد. داده ها با آزمون تحلیل رگرسیون چند متغیری و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین سطوح امنیت شغلی و فرسودگی شغلی رابطه مثبت ومعنادار وجود دارد(05/ 0> P). ابعاد عدالت سازمانی، عدالت توزیعی و عدالت رویه ای (05/ 0>P) فقط برخی ابعاد فرسودگی شغلی را پیش بینی کردند.
نتیجه گیری: با ایجاد امنیت شغلی می توان فرسودگی شغلی را در کارکنان کمیته امداد کاهش داد وبا ایجاد عدالت سازمانی می توان میزان پیشرفت و موفقیت را در بین کارکنان افزایش داد.
خلاصه ماشینی:
نتایج رگرسیون چند متغره جهت بررسی متغیرهای پژوهش (به تصویر صفحه مراجعه شود) در جدول شماره 5 قدر مطلق آماره t محاسبه شده از تأثیر معنادار امنیت شغلی بر فرسودگی شغلی حمایت میکند و نشان از نقش پیشبینی کنندگی کم عدالت سازمانی در فرسودگی شغلی میکند.
بحث و نتیجهگیری هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه امنیت شغلی و عدالت سازمانی با فرسودگی شغلی در کارکنان کمیته امداد امام خمینی(ره) بود.
نتایج دیگر بدست آمده در این پژوهش نشان از رابطه معناداری فقدان موفقیت از زیر مقیاس فرسودگی شغلی با عدالت توزیعی از زیر مقیاس عدالت سازمانی داشت؛ بصورتیکه کارکنان از منصفانه نبودن توزیع درآمدها شکایت دارند و مدیران در بین ابعاد سازمانی کمترین توجه را به عدالت توزیعی دارند و همین عامل باعث میشود کارکنان تصور کنند تلاش آنها برای پیشرفت در کار مورد توجه مدیران قرار نمیگیرد و باعث فقدان موفقیت در کارکنان میشود که با یافتههای حسینی همکاران(1396) همسو بود؛ که در مطالعه خود نشان دادند عدالت توزیعی در رتبه آخر در بین مؤلفههای عدالت سازمانی قرار دارد و توزیع عادلانه پاداشها منصفانه صورت نمیگیرد و باعث میشود کارکنان احساس خستگی در کار کنند.
کارکنان در مقابل وجود یا عدم وجود عدالت سازمانی در محل کار واکنش نشان میدهند که یکی از این واکنشها افزایش یا کاهش تنش منفی(فرسودگی شغلی) است.
یافتههای اندکازلکی و همکاران(2013) نشان داد که ابعاد عدالت سازمانی با فرسودگی شغلی و ابهام-تعارض نقش کارکنان رابطه دارد و نشان دادند عدالت توزیعی و عدالت تعاملی قویترین پیشبین و عدالت رویهای ضعیفترین پیشبین برای فرسودگی شغلی است.
بررسی رابطه بین رعایت عدالت سازمانی و رضایت شغلی کارکنان (مورد مطالعه یک سازمان نظامی).
کلیدواژه ها:
فرسودگی شغلی
،
عدالت سازمانی
،
امنیت شغلی
،
کمیته امداد