چکیده:
از دیدگاه مردم شناسی، تغذیه یکی از شاخه های مهم در فرهنگ جوامع بشری است. از این رو بخش مهمی از فرهنگ ما را نیز غذاها تشکیل می دهند. «خرد کردن گوجه سبز » متعلق به فرهنگ غذایی استان مازندران است. مخلوط این میوه با سبزی های معطر که در سلامتی و تندرستی مردمان این خطه موثر است، در ظرف مخصوصی بنام نمه کار درست می شود. از دیدگاه باستان شناسی، ظرف مورد نظر دارای پیشنیه تاریخی است و آداب و رسوم مربوط به این ظرف از دیدگاه مردم شناسی، نمادی از فرهنگ قدیمی و استمرار استفاده از آن، نشانه همبستگی و مشارکت در بین خانواده ها در مازندران بوده است. در نوشتار پیش رو موضوع مورد نظر از طریق مصاحبه فردی و گروهی در سطوح مختلف جامعه مورد بررسی قرار گرفته است.
خلاصه ماشینی:
براي مطالعة فرهنگ حال، بايد به ميان مردم مورد مطالعه برود و با استفاده از مشاهده، اسناد و شواهد موجود، اطلاعات لازم را گردآوري نمايد.
روش تحقيق روش پژوهش حاضر، روش کيفي است که با استفاده از دادههاي کيفي مانند دادههاي حاصل از مصاحبه، مشاهده، اسناد و غيره، توجه به پديدههاي مهم اجتماعي، فرهنگي و هنري که تأکيد بر وجود انسان و در رابطه با روابط متقابل بشري دارد را بررسي مينمايد.
از اينرو در اين تحقيق از ديدگاه مردمشناختي در بُعد فرهنگي و غذا و از طرف ديگر بُعد آثار که باستانشناسي به توصيف آن ميپردازد، مورد مطالعه قرار گرفته است.
(رجوع شود به تصویر صفحه) (رجوع شود به تصویر صفحه) جدول شماره1: نام غذاها و گروههاي خوني (عليپور، 1379) ديدگاه باستانشناسي به ظرف نمکار ازآنجاييکه ميدانيم سفال جزو اولين دستساختههاي بشر ميباشد که در طول دورههاي مختلف مورد استفاده بوده و روند استفاده از اين ماده از دورة نوسنگي شروع ميشود و تاکنون در اقصي نقاط جهان و ايران و بخصوص در منطقة شمال کشور مورد استفاده ساکنين امروزي نيز ميباشد، در اين رابطه بايد اشارهيي به ظروف سفالي خانگي با کاربرد آشپزخانهيي داشت که در اين منطقه مورد استفاده است.
از اینرو، پژوهشگران به دستهبندي مصنوعات و مطالعة توزيع آن در مکان و زمان ظرف سفالي پرداختند و همچنين در بُعد مردمشناسي، تغذيه و فرهنگ بکارگيري آن ازگذشته تا کنون نشان داده اين فرهنگ هم در بُعد تغذيه و هم در نوع مشارکت با يکديگر تأثیرگذار بوده است و از ديدگاه مردمشناسي و باستانشناسي پژوهشگران توانستهاند آنها را مقايسه نمايد.